Pääkirjoitus, keskiviikko 20.6.2007
Kestävyyttä kesänvietoon

Suomalaisille kesä ilman mökkeilyä on kuin elokuinen mustaherukkapensas ilman marjoja. Siis turha vuodenaika. Ja mökkiharrastuksesta koituu suomalaisille monenlaista hyvää. Ulkoilua, liikuntaa, terveyttä, hyvää mieltä, lepoa, irtautumista työelämästä ja latautumista taas uutta työn ja toiminnan kautta varten.

Valitettavasti vain yhä harvemmin mökki on sähköttömien taipaleiden takana minimivarustuksella asukkaitaan palveleva pesäpaikka, jossa vain linnunlaulu ja veden liplatus viihdyttäisivät ihmisolentoa. Tasokkaasti varusteltujen mökkien osuus loma-asuntokannasta kasvaa kaiken aikaa. Yhä useammin mökillä on kaikki kalliit ja energiaa kuluttavat sähkölaitteet - televisiot, mikrot, tiskikoneet- mitä on talviasunnollakin. Ja ehkä vielä vähän enemmänkin.

Vapaa-ajan asuntoja on noin puoli miljoonaa ja lisää on tulossa. Yhä useammat niistä täyttävät ympärivuotisen asumisen vaatimukset, vaikka niissä asutaan vain keskimäärin 72 vuorokautta vuodessa. Melkoista tuhlausta tämäkin!

Keskimäärin mökkimatka yhteen suuntaan on 107 kilometriä ja lähes 95-proenttisesti matkat tehdään omalla autolla. Kuluu bensaa ja myös tiet kuluvat.

Kaikki tämä yhteensä tarkoittaa sitä, että mökkeilyharrastuksemme ei enää nykyään ole erityisen ympäristöystävällistä., vaikka luonnon helmassa ollaankin.

Vastapainoa työelämän vaatimuksille haetaan kuluttamalla luontoa ja sitä kautta myös ihmistä yhä enemmän. Sillä mitä hulppeampi on mökin varustus ja mitä isommalla autolla mökille ajetaan, sitä paksumman nipun seteleitä - siis työtä ja rasitusta - ihminen joutuu vapaa-aikansa vuoksi. keräämään.

Monelle loma ja aktiivisempi mökkeilykausi alkaa juhannuksesta. Kaikesta edellä lausutusta huomitta hauskaa ja rentouttavaa mökkilomaa teille kaikille! Lomailijan mottona voisi näinä ilmastomuutoksen aikoina olla vaikkapa seuraava ohjenuora: älä tee tänä kesänä mökillesi mitään sellaisia hankintoja, jotka voit siirtää ensi kesälle.

Vanha kansahan sanoo, että älä siirrä huomiseen sitä, minkä voit tehdä jo tänään. Vanhat viisaudet eivät ole ikuisia. Kestävä kehitystä ei synny ilman oikeanlaista laiskuutta.