Home pyörittää Rauman koulurulettia

Tuomo Grundström vaatii pitämään huolta koulurakennusten kunnosta. Se on helpoin ja nopein tapa vähentää kuntien korjausvelkaa.

Kari Kuisti
Vajaa kymmenen vuotta sitten Raumalla käytiin kovaa koulukeskustelua lukioiden määrästä. Annetaanko opetusta kahdessa lukiossa vai perustetaanko yksi suuri lukio? Kokoomuksen ja SDP:n äänin kaupunginvaltuusto päätyi suurlukioon. Rauman lyseon lukio on toiminut Aronahteella seitsemän vuotta.
– Siellä saneerattiin ja sinne rakennettiin lisää tilaa juuri uutta lukiota varten, kertoo Rauman kouluasioista hyvin perillä oleva erityisopettaja Tuomo Grundström.
Viime vuonna kaupunginhallitus kuitenkin päätti siirtää lukion 1950-luvulla rakennettuun Otan kouluun, jonka tiloja Satakunnan ammattikorkeakoulu ei enää tarvitse. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan lukio aloittaisi Otan koulussa jo tämän vuoden syksyllä. Ongelma on vain siinä, että sekin on homekoulu.
Kaiken taustalla on 500 oppilaan Uotilanrinteen yläkoulun huono kunto. Homeen valtaama rakennus ei enää kelpaa koulukäyttöön, joten oppilaille on löydettävä uusi sijoituspaikka.
– Uotilassa on toinenkin homekoulu, kolmatta vuotta poissa käytössä ollut Uotilan ala-asteen koulu. Se oli vuoden evakossa lyseon tiloissa, mutta nykyisin se toimii väistötiloissa.

Vuoden aikalisä

Uotilanrinteen yläkoulun piti siirtyä Rauman lyseon lukion tiloihin, kun lukio olisi sitä ennen muuttanut Otan kouluun. Tuomo Grundströmin mukaan siirrot eivät tule toteutumaan suunnitellussa aikataulussa. Kaupunginhallituksen tilatoimikunta tekikin uuden linjauksen, mutta uutta siinä on vain vuoden mittainen aikalisä. Toimikunta esittää siirtojen toteuttamista vasta vuonna 2016.
– Tällä kertaa tilatoimikunta on pyytänyt lausunnot kaikilta, joita tämä asia koskee. Lausunto pyydetään myös Uotilanrinteen kiinteistössä toimivilta 80 oppilaan Malmin erityiskoululta ja sivukirjastolta.
Otettu aikalisä tarkoittaa, että vuoden aikana suuren remontin tarpeessa oleva Otan koulu pitäisi saada nykyajan vaatimukset täyttävään kuntoon. Eikö vuosi ole liian lyhyt aika noin vaativan urakan läpivientiin? Sitä miettii myös moni raumalainen.
Lukion siirtosuunnitelmiin liittyvä keskustelu on nostanut pintaan myös kysymyksen raumalaisen päätöksenteon lyhytjänteisyydestä. Mitä järkeä on siirtää lukio pois niistä tiloista, jotka juuri sitä varten vajaa kymmenen vuotta sitten rakennettiin?
Uotila tarvitsee koulunsa
Kaupunginvaltuuston pienryhmien muodostaman Ryhmä 22:n edustajat ovat pohtineet Rauman kuumia koulukysymyksiä, joista yksi liittyy Uotilaan. Ryhmän kannaksi näyttäisi muodostuvan, että Uotilasta pitäisi löytyä kaikki peruskoulun luokat. Rauman lyseon lukiolle työrauhan luopumalla sen siirtosuunnitelmista
– Tätä ajatusta minä kannatan lämpimästi, Tuomo Grundström sanoo.
Hän antaisi. Lukiolla on miljoonia euroja maksaneen remontin jälkeen asianmukaiset tilat, jotka riittävät nykyisille oppilasmäärille.
Homekouluista on tullut suuri ongelma muuallakin kuin Raumalla. Grundström puhuu velan välttelystä. Vältetään tekemästä rahavelkaa, joka kiihdyttää korjausvelan syntymistä. Nyt kunnat ovat lirissä kiinteistöjensä korjausvelan kanssa.
– Rahavelka maksetaan rahalla, mutta korjausvelka maksetaan umpikujalla, jossa nyt Raumallakin ollaan.