Irakin ruokabuumi tulee – tukka hyvin ja lykka til!

Kuva: Tarja Pitkänen

Suomen pizzeriat ovat saamassa varteenotettavan kilpailijan irakilaiskokeista. Siinä tapauksessa mikäli heistä on pienempikin joukko jäämässä Suomeen. Irakilaisruoka on rasvattomampaa ja suolattomampaa verrattuna pizzaruokaan ja annoksessa näytti olevan elinvoiman aineksia. Jo viime vuoden marraskuussa irakilaiset tempasivat Pop-up-ravintolapäivänä: ruoka-annokset loppuivat ulkoilmatapahtumassa Harjavallan K-marketin edustalla puolessa tunnissa. Viikko sitten Satalinnan miehet oli saateltu vuorostaan Harjavallan seurakuntakeskuksen keittiölle. Reijo Ahteela sanoi, että puolen yön kuutamolla kuljetettiin kokit, ruoka-ainekset, mausteet ja videomateriaalit paikalle. Tällä kertaa oli varauduttu vielä kovempaan menestykseen kuin marraskuussa oli ollut. Ruokavieraat kiittelivät ruuan herkullisuutta ja aitoa makua sekä kauneutta. Vakavat ja siistinnäköiset kokit kävivät entistäkin vakavammaksi.

Satalinnan tukiryhmän Vuokko Vallin kuului juttelevan virkeästi lipunmyyntijonossa seisoville ihmisille, että yönkiitäjät joukkue – hän ja Hanna Heinilä, Seija Mäkelä ja pappi Ahteela olivat huolehtineet irakilaisista siinä aikataululussa kuin he olivat toivoneet. 150-200 ruoka-annosta saatiin valmiiksi aikataulussa: Sipulien kuoriminen vie aikansa ja ottaa veronsa, perunasiivut oli vuoltu pitkään muotoon sekä munakoisot, samoin tomaatit. Kaikki vihannekset kuuluvat öljyhaudutettavien osastolle, samoin brolierit mutta nekin aluksi erillään. Ennen tarjoamista vihannekset ja broilerit yhdistettiin uunipellille. Hanna Heinilä yritti parhaansa mukaan valaista miten tarkasti ruoanvalmistusrituaalit olivat tapahtuneet. Uunipeltille laitettu mausteliemi jäi minulle mysteeriksi mutta siinä kuuluu olleen paljon sitruunaa.

Ruuan tulee sulaa hyvin ja sen pitää voimaannuttaa ihmistä. Siksi irakilainen ruokaekspertti vakuutti, että vihreää chilia kannattaa nauttia elinvoiman takia. Chilipaprika aloittaa syljen erityksen jo suussa ja mahalaukussa se voimistuttaa ruoka-aineiden sulamista. Kannattaa kärsiä kielen polttelua ja irvistykset, jotka ovat omituinen elämys tottumattomalle. Pöytäseurueeni iloinen rouva antoi parhaansa mukaan neuvoja miten uudet ruokakulttuurielämykset saadaan hallitaan. Seurasin irakilaisten järjestämään ruokatapahtumaa uteliaana. Suomalaiset ruokavieraat innostuivat kertomaan kokemuksiaan mitä elämyksiä uudet ruuat antavat matkoilla. Reijo Ahteela kiitteli tapahtuman tunnelmaa ja kaikkia osallisia. Hän muistutti, että Lähi-idän kansat osoittavat syvintä ystävyyttä kun he kutsuvat sukua ja vieraita kotiinsa. Tällä kertaa juhlassa oli erityistä: Seremoniamestari, vaaleaan kaapuun ja valkoiseen pääliinaan pukeutunut irakilainen tietotekniikan insinööri esitteli Irakin kansan kaunista historiaa 1970-1980 luvulta videotykin kautta sekä kolme minuuttia tuhottua nykyisyyttä ja kärsimystä.

Tarja Pitkänen