Sote-valmistelu alkaa Satakunnassa yksimielisesti

Satakunnan Vasemmistoliiton järjestämässä sote-keskustelutilaisuudessa riitti väkeä talon täydeltä.

Lopulta ollaan Satakunnassakin päästy Sote-asiassa sen verran pitkälle, että valmistelu alkaa ja vieläpä yksimielisyyden vallitessa. Kun Pori ja Rauma istuivat juuri ennen joulua saman pöydän ääreen, nytkähti asia jo lupaavasti eteenpäin. Tänään, 11. tammikuuta,  koolla oli 120 satakuntalaista kunnanjohtajaa, kuntayhtymäjohtajaa sekä valtuustojen ja hallitusten johtajistoa. Yhteinen ja läsnäolleiden kertoman mukaan yksimielinen päätös oli, että valmistelu alkaa yhdessä samantien. Tieto ja henki tilaisuudessa vahvisti myös sitä käsitystä, että Satakunta saattaa olla yksi itsehallintoalueista, jos kaikki satakuntalaiset kunnat ovat siinä mukana ilman rajaloikkauksia. Asia vahvistunee helmikuussa, jolloin viimeistään jokaisen kunnan kunnanvaltuuston on vastattava ministeriön kysymykseen mihin maakuntaan kunta haluaa kuulua. Vasta Kokemäki, Pori ja Eura ovat päätöksen virallisesti valtuustossa tehneet.

Ohjausryhmä koolle 

Satakunnan soteuudistuksen valmistelusta tulee vastaamaan ohjausryhmä, johon jokainen kunta ja kuntayhtymä nimeää 1-3 edustajaa.  Kutsu ohjausryhmään lähtee Porista vielä tällä viikolla.
Porin perusturvajohtaja Terttu Nordman kuvailee valmistelutyötä neljällä portaalla.
-Aloitamme asiakas/potilasprosesseista, toisena tulevat työntekijät, kolmantena tukipalvelut ja viimeisenä hallinto.

10 000 tekijää

Sote on Satakunnassa n. 10 000 työntekijän ja noin 1 miljardin arvoinen asia.
Huolta on aiheuttanut jo etukäteen omaisuudensiirto. Sitä murehti kaupungin järjestämässä tiedotustilaisuudessa myös Porin kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja  Esa J.Wahlman, vaikka kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen vakuutti, että kuntien ja kuntayhtymien yhteisessä kokouksessa oli hyvinkin positiivinen henki.

Kuntalaisten palvelut etusijalla

Satakunnan Vasemmistoliiton sunnuntai-iltaisessa sote-palaverissa eniten huolta aiheutti kuitenkin se, saavatko kaikki kuntalaiset palveluita ja miten päätöksenteossa, jo valmisteluvaiheessa säilytetään demokratia.
Kansanedustaja Jari Myllykoski painotti Satakunnan sisäistä poliittista yhteisymmärrystä ja piti koko soten kipupisteenä sitä, että perusterveydenhuolto ja sosiaalipalvelut säilyvät lähipalveluina kattaen kaikki ikäluokat lapsista vanhuksiin.
Satakunnan Vasemmistoliiton piirihallitus päätti koota muutaman hengen asiantuntijaryhmän seuraamaan sote-uudistusta sen kaikilla tasoilla ja jakamaan tietoa kaikille valtuutetuille maakunnassa. Näin taattaisiin ainakin ajantasainen tieto päätöksiä tehtäessä. Porin kaupunginvaltuutettu Veijo Puhjo oli huolissaan siitä, tullaanko esimerkiksi rahoitusta käsittelemään tarpeeksi avoimesti ilman salaseuroja. Samoilla linjoilla oli kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama, joka totesi, että Porin kaupunki pyrkii avoimuuteen ja tiedottamiseen jokaisesta sote-päätösten vaiheesta, jotta asioita ei valmisteltaisi vain ”kultapossukerhossa” vaan esimerkiksi työntekijät saisivat ajantasaista tietoa tulevista muutoksista omilta esimiehiltään.

 

Teksti ja kuva Maire Soiluva