Hallitus haluaa romuttaa työehtosopimusjärjestelmän paikallisella sopimisella

Paikallisen sopimisen mahdollistaminen ohi työehtosopimusten vähimmäismääräysten on maan hallituksen työehtoja heikentävistä hankkeista työntekijän kannalta kaikkein vaarallisin ja vaikutuksiltaan tuhoisin.

SEL_värilogo ilman tekstiä– Jos paikallisesti voisi sopia palkka- tai muiden työehtojen heikennyksistä ohi työehtosopimuksen, se johtaisi nykyisen työehtosopimusjärjestelmän romuttumiseen ja tarkoittaisi käytännössä, että jatkossa suomalaiset palkansaajat tekisivät töitä paljon nykyistä huonommilla palkoilla ja muilla työehdoilla, Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen arvioi lauantaina SEL:n Talvipäivillä Vierumäellä.

Hallitus aikoo mahdollistaa työnantajille kriisitilanteessa poikkeamisen muun muassa työehtosopimusten vähimmäispalkoista, lisä- ja ylityökorvauksista sekä työehtosopimuksen enimmäistyöajoista jopa kolmen vuoden ajaksi.

– Työehtojen heikennyksistä tulee kilpailutekijä, kun saman alan yritykset voivat teettää töitä pienemmillä henkilöstökuluilla kuin kilpailijansa. Tällainen tilanne paitsi ajaisi palkka- ja muut työehdot syöksykierteeseen, myös vääristäisi kilpailua todella epäterveellä tavalla. Se ei voi olla hyvä asia työnantajienkaan kannalta, Kuntonen toteaa.

Kuntonen muistuttaa, että esimerkiksi elintarvikealalla kriisitilanne voisi työnantajan mielestä olla aina, kun kaupan omien merkkien, eli niin sanottujen private label -tuotteiden valmistussopimus on katkolla.

– Kaupan omien merkkien tuotteiden valmistusta kilpailutetaan jopa kolme kuukauden välein. On täysin kestämätön tilanne, jos työnantaja voisi alentaa palkkoja aina kun sopimus on katkolla varmistaakseen sopimuksen jatkumisen.

SEL ei vastusta paikallista sopimista, kunhan se tapahtuu työehtosopimusten puitteissa.

– Jos paikallista sopimista voi tehdä ohi työehtosopimusten, kaunis käsite ja hyvä tavoite muuttuu Troijan hevoseksi, jolla on tarkoitus vain ja ainoastaan heikentää työntekijöiden työehtoja ja romuttaa työehtosopimusjärjestelmä sekä heikentää tätä kautta työntekijöiden yhteisvoimaa. Tätä emme voi hyväksyä, Kuntonen sanoo.

SEL:n Talvipäivät kokosivat Vierumäelle Heinolaan viikonlopuksi noin 450 elintarvikealan työntekijää eri puolilta Suomea.