Harrastetöiden esittely kuuluu Rauman kesään

Helena Haatajan, Antti Kallion ja Oili Juvelan töiden yhteisnäyttely onnistui sen verran hyvin, että näyttely on osa Rauman kesää myös ensi vuonna.

Kädentaitoja ja jopa taidetta voi harrastaa hyvinkin erilaissa yhteisöissä. Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto ry on vammaisten etujärjestö, mutta sen Raumalla toimiva yhdistys tekee normaalin edunvalvonnan ohessa paljon muutakin. Se järjesti kolmen jäsenensä töitä näyttelyn käytössään olevissa tiloissa Vanhan Rauman sydämessä juuri sillä viikolla, kun kaupungin kadut täyttyivät erikielisistä turisteista.

- Suosikkivuodenaika on ehdottomasti syksy, koska se on vuodenajoista värikkäin, Oili Juvela perustelee.
– Suosikkivuodenaikani on ehdottomasti syksy, koska se on vuodenajoista värikkäin, Oili Juvela perustelee.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, mutta ihan hyvin me siitä selvisimme. Hyödynnämme tältä kesältä kertynyttä kokemusta, kun alamme suunnitella ja valmistella ensi kesän näyttelyä. Meidän pitää ottaa enemmän irti toimitilojemme hyvästä sijainnista, suunnittelee Rauman Seudun Tapaturma- ja Sairausinvalidit ry:n sihteeri Rauno Glad.

Oili Juvela kertoo maalanneensa vuosikymmeniä, joten taulujakin on syntynyt valtava määrä. Taannoinen Kilpisjärven reissu tallentui myös tauluihin, mutta ehdottomasti suurin innoituksen lähde on mielikuvitus. Sieltä on hyvä ammentaa. Joskus uuden työn innoittajana toimii valokuva, mutta eihän se sellaisenaan kankaalle siirry.

Antti Kallio työstää puuta mieleisekseen. Se on hänelle arkea, josta moni suomalainen mies haaveilee.
Antti Kallio työstää puuta mieleisekseen. Se on hänelle arkea, josta moni suomalainen mies haaveilee.

Antti Kallio käyttää töidensä raaka-aineena kotimaista puuta, koska sitähän tässä maassa riittää. Esimerkiksi puiden kylkiin muodostuneista pahkoista voi koriste-esineiden lisäksi tehdä monenlaisia tarvekaluja. Niitäkin on Kallion käsissä syntynyt. Tarvittavat työkalut löytyvät kotiverstaasta, mutta vannesahan puuttuminen on pakottanut turvautumaan ulkopuolisen apuun.

Helena Haatajan valmistamissa käsilaukuissa on tyyliä.
Helena Haatajan valmistamissa käsilaukuissa on tyyliä.

Helena Haataja käyttää materiaalina sitä, mitä lähes joka kodista löytyy. Hän ei työnnä sitä kylmästi roskikseen, hän kierrättää. Kahvipusseja ja juomatölkkien avausrenkaita voi hyödyntää monin eri tavoin. Haatajan aikaansaannoksia katsellessa on pakko ihailla sitä taitoa ja viitseliäisyyttä, joita tarvitaan, kun arvoton materiaali saa uuden elämän.

Kari Kuisti, teksti ja kuvat