Hoitajamitoitus korjattiin, terveysasemien sulkemista ei

− Vasemmistoliitto oli ainoa puolue Porissa, joka piti läpi syksyn esillä hoitajamitoituksen palauttamista (0.65/asukas) ja perusturvaan julistetun hoitajien sijaiskiellon purkamisen peruuttamista. Mitään muuta puoluetta nämä asiat eivät kiinnostaneet, toteaa Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Tapio Furuholm.

Maanantaisessa valtuuston budjettikokouksessa pidettiin lähes kahden tunnin neuvottelutauko, jonka tuloksena hoitajamitoitus nostettiin entiselle tasolle eli juuri siihen, mitä Vasemmistoliitto oli myös edellisviikkoisessa julkilausumassaan vaatinut.

− Paine pakotti ensin demarit, sitten persut, kepun, vihreät tulemaan koloistaan ja asettumaan molempien asioiden taakse. Kokoomuksen harrastama pelottelu kuitenkin käänsi uudelleen niiden pään ja tulokseksi jäi hoitajamitoituksen korjaaminen. Se oli hieno voitto Vasemmistoliiton ajamalle asialle, kommentoi Furuholm kokouksen päätöstä.

Furuholm ei kuitenkaan halua esiintyä voittajana.
− Politiikassa se kääntyy nopeasti ns. voittajaksi julistautunutta vastaan. Hieman huvittavaa oli, että demarit pitivät itseään asiassa voittajina. Hienoa, että sosiaalidemokraattien ryhmässä edes viime hetkellä heräsi oikeudentuntoa.

Lastensuojelun perheyksikkö yksimielisesti

Vasemmistoliiton julkilausumassa todettiin viime viikolla myös, että perusturvan johto on lausunnossaan asettunut uuden lastensuojelun perheyksikön käynnistämisen kannalle. Pienellä rahalla,  75 000 euroa, saataisiin inhimillisesti ja taloudellisesti hieno ratkaisu.

Maanantaisessa kokouksessa päätettiin  yksimielisesti, että perusturvan investointiosaan lisätään lastensuojelun perheyksikkö  ja 75 000 euron lisäys tehdään budjettia kasvattamatta.

− Kun talousarviota valmisteltiin, vaadimme selvityksen uudesta lastensuojelun perheyksiköstä. Perusturvan vastauksessa kävi selville, että erittäin edullinen ratkaisu on löydettävissä. Oli hienoa, että olimme aktiivisia. Maanantain neuvotteluissa kaikki ryhmät tulivat yksimielisesti esityksemme taakse.
Furuholm antaa mielellään kiitoksen sille jolle kiitos kuuluu.

− Kaupunginhallituksen jäsen Raisa Ranta on ansiokkaasti pitkin syksyä toiminut oikeudenmukaisemman talousarvion puolesta. Iskuista huolimatta maanantaina tuli myös tuloksia.

Sulut pysyvät

Vasemmistoliiton Erno Välimäki teki esityksen yhden miljoonan euron määrärahasta sijaiskiellon purkamiseksi. Esitys kaatui äänin 54-10.

Vasemmistoliitto halusi budjettiin maininnan siitä, että perusturva laatisi suunnitelman, jolla terveysasemia voitaisiin sulkea vuoden aikana enintään kahdeksi viikoksi. Asia kaatui äänin 50-15.

− Kun vakioksi on tullut mm. Pihlavassa ja Reposaarella terveysasemien sulkeminen neljäksi viikoksi, ollaan kohtuuttomalla tiellä. Köyhä Lavia ei terveysasemaansa sulkenut, mutta Pori sulki sen heti kättelyssä kuudeksi viikoksi, kertoo Tapio Furuholm.

”Reuna-alueilla asuu taloudellisesti suurissa vaikeuksissa eläviä ihmisiä, joilla ei ole varaa eikä tarvetta joukkoliikenteen kuukausilippuun. Jokainen verikoe tai vastaava tuo kymmenen euron lisäkulun ja useissa tapauksissa myös muita hankaluuksia. Ymmärrämme perusturvan talouden aiheuttamat vaikeudet, mutta meidän päättäjinä tulee asiaan puuttua kohtuuttomuuden poistamiseksi ja maantieteellisen tasa-arvon toteuttamiseksi”, sanotaan Vasemmistoliiton kaikille ryhmille ennen budjettikokousta laittamassa tiedotteessa, jonka tarkoituksena oli saada kaikki valtuustoryhmät asian taakse.

− Kysyn nyt vaikka demareilta, keskustalta ja perussuomalaisilta, kuinka oikeudenmukaisina te pidätte tällaista ratkaisua. Vähävaraiset ihmiset käyttävät viimeiset roponsa bussikyyteihin saadakseen peruspalveluita. Ja Laviasta ei edes ole sitä bussia. Tämä asia ei maanantaiseen äänestystappioon jää.