Koulutus, työ ja toimivat palvelut ovat oikea tie Porin kehittymiseen

Prosessiasentaja Juha Grönmark on tullut tunnetuksi Huntsmanin pigmenttitehtaan pitkäaikaisena pääluottamusmiehenä. Hänellä on mittava määrä muitakin ay-aktiivin luottamustoimia, kuten TEAMin kassan hallituksen jäsen, SAK:n Satakunnan aluetoimikunnan ja Porin Seudun Paikallisjärjestön  hallituksen jäsenyys, ja tietenkin Porin Kemian Työntekijät –ammattiosaston hallituksen jäsenyys. Hän on työpaikallaan erilaisissa luottamustoimissa sen lisäksi, että onaikaisemmin tehnyt yhteensä 13 vuotta päätoimista edunvalvontatyötä. Grönmark on myös kaupungin Palveluliikelaitoksen johtokunnassa ja SAK:n mandaatilla Winnovan johtokunnassa.

Ammattiyhdistysliike on ollut Grönmarkin polku Vasemmistoliittoon.
− Vielä en ole keksinyt syytä vaihtaa, koska arvot ovat puolueista lähimpänä peruskansalaista.

Kehittäminen johtoajatuksena

Juha Grönmarkin sydäntä lähellä on kehittäminen. Hän haluaa olla mukana kehittämässä asioita paremmaksi kaikissa niissä yhteisöissä, joissa toimii joko työnsä tai luottamustehtäviensä vuoksi. Tästä syystä myös koulutus on hänelle asia, johon hän haluaa vaikuttaa. Hän on aiemmin istunut niin Porin tekniikkaopiston hallituksessa kuin koulutuslautakunnassakin.
− Niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin koulutukseen kohdistuvat leikkaukset huolestuttavat. Porissa pitää olla valmius kouluttaa työntekijöitä paikallisten yritysten tarpeisiin. Sillä, että meillä on koulutettua työvoimaa, voidaan saada tänne myös uusia yrityksiä.
Porin ongelmista pahin onkin Grönmarkin mielestä työttömyys. Varsinkin se joukko parhaassa iässä olevia nuoria, jotka eivät ole työnsyrjässä kiinni millään tavalla.Tietenkin pitää muistaa myös ne työttömät, joilla olisi vielä muutama työvuosi tarjota panostaan työelämän tarpeisiin.
− Kyllä se kunnallisesti, siis paikallisesti, luodaan ne edellytykset, että saadaan yrityksiä, koulutusta ja työtä. Eikä Porin olot parane, jos täällä vaan samoja rahoja pyöritellään paikasta toiseen, tarvitaan uusia yrittäjiä, yrityksiä, jotka tuovat mukanaan rahavirtoja tukemaan seudun elinvoimaisuutta.

Juha Grönmarkin mielestä Porissa on koulutettua työvoimaa, on myös työkokemusta omaavaa väkeä, jolla on jo ne työelämän perustaidot hallussa. Vaikka hänen mielestään koulutus on tärkeä asia, ei hän näe oikein järkeä siinä, että samoja ihmisiä koulutetaan vuosia uudelleen ja uudelleen eri ammatteihin ja näin tuhlataan yhteiskunnan varoja.
− Myös työpaikoilla on vastuunsa. Nykyisinhän melkein kaikkiin koulutuksiin kuuluu työharjoittelu- tai työssäoppimisjaksoja. Silloin pitää laittaa siihen oikeaan työhön, ei vain lattioita lakaisemaan tai kahvia keittämään. Kouluttavien tahojen ja työnantajien pitää yhdessä suunnitella toiminta niin, että tukevat toinen toisiaan ja tuottavat yhdessä parhaan mahdollisen tuloksen eli ammattitaitoisen työntekijän.

Vaikutus on laaja

Moni muu ongelma ihmisen elämässä ratkeaa, jos on töitä.
− Ihan vaikka terveyspuolella, eikä pelkästään kuluissa, vaan oikeasti myös ihmisen terveydessä ja selviytymisessä. Onhan se joka tapauksessa tulevaisuudessa iso haaste, miten koko sote-puolen palvelut tullaan tuottamaan ja vielä niin, että ne ovat kaikkien saatavilla.

Luonnollisesti keskustelu siirtyykin tästä joukkoliikenteeseen.
− Toimiva joukkoliikenne on osa sitä, että palvelut ovat saatavissa ja töihin on mahdollisuus päästä niidenkin, joilla ei omaa autoa ole. Ei riitä, että menee yksi bussi aamulla ja tulee yksi bussi illalla. Joukkoliikenteen karsiminen on oravanpyörä, joka vain kiihdyttää ihmisten siirtymistä oman auton käyttöön.

Grönmarkin mielestä ei myöskään vanhoja ihmisiä voi vaatia muuttamaan keskustaan vain, jotta saisivat palvelua. Ei ole oikein repäistä irti ihmistä omasta, tutusta ympäristöstä.
− Pahimmassa tapauksessa vanha ihminen jää yksin sinne kerrostaloasuntoon, ja poissa ovat tutut naapurit ja ne tutut puuhat, missä ennen aika kului. Yksinäisyys sairastuttaa ihmisen.

Uskoa tulevaisuuteen

Grönmark haluaisi Porin olevan paikkakunnan, joka houkuttelisi työnantajia hyvällä infralla ja koulutetulla työvoimalla. Hän uskoo, että Pori voisi olla tällainen.
− Esimerkiksi LNG-terminaalin saaminen Poriin oli iso askel ja oikein markkinoituna voisi tuoda yrityksiä paikkakunnalle. Se vaatii lobbaamista maakunnan ulkopuolella. Kaupungilla pitäisi olla enemmän riskinottoakin, kun uusia yrityksiä tänne yritetään saada.

Juha Grönmark mainitsee myös oman työpaikkansa, Huntsmanin, tulevaisuuden.
− On todella hienoa, että tehdas korjataan. Entistä paremmaksi, entistä turvallisemmaksi, uutta tekniikkaa hyödyntäen.