Kuntavaalien loppukiri alkoi

Puolueiden piiri- ja paikallisjärjestöt tuovat oman lisävärinsä myös satakuntalaiseen yhdistyskirjoon.

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään keskiviikkona 29. maaliskuuta ja se päättyy ensi viikon tiistaina 4. huhtikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 9. huhtikuuta, jolloin äänestyspaikat ovat avoinna kello 9.00 – 20.00. Äänestäjän pitää varautua todistamaan henkilöllisyytensä, joten henkilöllisyystodistus mukaan äänestyspaikalle.

Monta asiaa joutuivat myös Vasemmistoliiton Kankaanpään aktiivit muistamaan ja tekemään ennen ennakkoäänestyksen alkamista.

Jokaisen joka vähänkin epäilee, ettei äänestäminen onnistu varsinaisena vaalipäivänä, kannattaa äänestää ennakkoon. Tiedot ennakkoäänestyspaikoista ja vaalipäivän äänestyspaikasta löytyvät jokaiselle äänioikeutetulle postitetusta ilmoituksesta äänioikeudesta vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Se mitä tapahtuu äänestyspaikoilla, on vain pieni osa jäävuoren huippua. Ennen ensimmäisen äänestyslipun uurnaan pudottamista on tehty valtava työmäärä. Sitä työtä tekivät ja tekevät monet virkamiehet, joille luonnollisesti maksetaan tehdystä työstä. Vaalien läpiviemiseen liittyvästä työstä maksetaan monelle muullekin, mutta se tärkein työ tehdään ihan ilmaiseksi.

Kuntavaalien suunnittelupalaverit on pidetty, nyt on toiminnan aika myös Raumalla. Tapio Ailasmaa näyttää suunnan, se on eteenpäin.

Suomalainen demokratia ei toimisi näinkään hyvin ilman siihen uskovia ihmisiä. Omalta osaltaan he ylläpitävät yhteiskuntamme rakenteita erilaisen järjestötoiminnan muodossa, josta merkittävimmän osan muodostavat puolueet perusjärjestöineen. Ilman noita paljon parjattuja puolueorganisaatioita omine aktiiveineen nämäkin kuntavaalit jäisivät pitämättä. Puolueilla ei ole yksinoikeutta ehdokasasetteluun, mutta ne takaavat ehdokaslistojen moninaisuuden.

Yhteiskunnallista keskustelua seuraavat ja asioihin pintaa syvemmältä perehtyvät ovat aktiivisia äänestäjiä. Niitä kaikkein varmimpia äänestäjiä ovat kuitenkin yhteiskuntamme hyväosaiset. Siksi Suomi onkin sellainen kuin se on. Äänestäminen ei automaattisesti korjaa poliittista kurssia. Pitää tiedostaa mitä tai ketä äänestää. Sen selvittäminen ei aina onnistu hetkessä, mutta ei se ole mikään täysin ylivoimainenkaan tehtävä.

Kari Kuisti, teksti ja kuvat