Kyllönen kävi kylässä

Torstaina 18.1. neljässä vaalitilaisuudessa Satakunnassa piipahtanut Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen sai päivän aikana poseerata monessa ryhmäkuvassa. Tämä kauppakeskus Puuvillassa otettu on vain yksi niistä.

Vasemmistoliiton presidenttiehdokkaalla Merja Kyllösellä oli kiirettä myös torstaina 18.1. Tuo päivä oli varattu Satakunnalle. Maakunnallinen vaaliturnee alkoi Huittisista, sen jälkeen olivat vuorossa Säkylä ja Pori. Ilta oli varattu Raumalle.

Kuten jo yleisesti tiedetään, Merja Kyllönen ei syty sotapuheille. Hänen puheissaan ja julkisissa esiintymisissä toistuu usein yksi ja sama sana: rauha. Tuon sanan korostumista hän perustelee aseellisten konfliktien ja laajamittaisten sotatoimien järjettömyydellä.

– Meidän pitää edistää rauhaa, koska rauhantyö on pikkuhiljaa hiipunut pois kaikesta poliittisesta keskustelusta. Rauha ei todellakaan ole asia, joka pysyy ilman, että ihmiset tekevät aidosti sen eteen töitä. Tämä on ollut isoin kannustin ja syy, miksi lähdin mukaan tähän revohkaan, perusteli Kyllönen omaa presidenttiehdokkuuttaan kauppakeskus Puuvillassa Porissa järjestetyssä yleisötilaisuudessa.

Ilmastonmuutos näkyy Satakunnassakin

Yhä useampi suomalainenkin myöntää ilmaston muuttuneen. Sitä ei kuitenkaan vielä mielletä turvallisuusuhaksi. Merja Kyllönen havainnollisti uhan olemassaoloa viittaamalla lähellä Puuvillaa virtaavaan Kokemäenjokeen. Runsastuneet vesisateet panivat joen tulvimaan jo tammikuussa!

– Meillä pohjoisessa ilmastonmuutos näkyy kasvavana lumimääränä ja sitä kautta monenlaisina murheina kuten sähköverkkojen ja teiden kunnossapitoon liittyvinä ongelmina.

Jotta elämä Satakunnassa ja muissakin maamme maakunnissa etenisi tulevaisuudessa suotuisaan suuntaan, pitää tiedostaa arjen uhat, ihmisten välinen eriarvoistuminen ja ilmastonmuutos. Kyllösen mukaan näitä ei torjuta sotilaallisella liittoutumisella, vaan panostamalla huoltovarmuuteen, humanitaariseen työhön ja ihmisten väliseen yhteistyöhön.

Kolmas sektori on ”Porkan” arkea

Pormestarinluodon kirjatupaa Merja Kyllöselle esittelivät tuvan toiminnasta vastaava Kerttu Kuusisto ja asukasyhdistyksen puheenjohtaja Teuvo Urho.

Vielä muutama vuosi sitten julkisessa sote-keskustelussa korostettiin kolmannen sektorin tärkeyttä, mutta nyt tuo keskustelu on laantunut. Porissa Merja Kyllöselle haluttiin kuitenkin näyttää, että julkisen ja yksityisen sektorin lisäksi tarvitaan se kolmas. Siksi hänelle esiteltiin yksi paikallinen kolmannen sektorin työrukkanen: Pormestarinluodon Asukasyhdistys ry. Yli 40 vuotta toiminut kaupunginosayhdistys pyörittää kirjatupaa, pyöräpajaa, koirapuistoa sekä siivous- ja yöpartiointitoimintaa.

Asukasyhdistyksen puheenjohtaja Teuvo Urho esitteli Kyllöselle niin sanottua matalan kynnyksen yritystoiminnan mallia. Toiminta alkaa Pormestarinluodon entisen hammashoitolan tiloissa. Toiminnan perusidea on yksinkertainen, yhdistys tarjoaa puitteet työtä vailla olevalle ihmiselle ryhtyä yrittäjäksi.

– Yrittäjäksi aikova saa ensin neljä kuukautta kokeilla, että onko hänestä siihen. Suunnitelmiimme kuuluu myös löytää joku ratkaisu alueen nuorisotilakysymykseen, kertoi Urho yhdistyksen toimintaan liittyvistä suunnitelmista.

Pyöräpaja korjaa ja kunnostaa

Pyöräpajan vastaavan Jari Hämäläisen (oik.) mielestä työttömyyden vähentämiseen tähtäävissä toimenpiteissä olisi paljon korjattavaa. Merja Kyllönen oli samaa mieltä.

Yksi yhdistyksen näkyvimmistä ja tunnetuimmista toimintamuodoista on pyöräpaja. Sen toiminnasta vastaavaa Jari Hämäläistä sapettaa ankarasti, vaikka itse paja toimiikin hyvin. Ongelma liittyy siihen, että Pori lähti Kuopion lisäksi mukaan työelämän kokeiluun. Se oli suuri virhe. Vuosi on vasta alussa, mutta Hämäläinen pelkää tulevaa syyskuuta. Siitä alkaa uusi pyöritys monen työelämän kokeilussa olevan elämässä.

– Työelämän kokeilussa pitkäaikaistyötön voi maksimissaan olla vain yhden vuoden ja sen jälkeen hän tipahtaa kylmästi aktiivimalliin, valotti Hämäläinen Porin valitsemaa linjaa.

Erik Korpelan käsissä hylätyksi tullut polkupyörä saa uuden elämän. Vuoden aikana pyöräpajalta lähtee valtava määrä kunnostettuja kaksipyöräisiä kulkupelejä hyötykäyttöön.

Esimerkiksi Ulvila valitsi tosin ja Hämäläisen mielestä paremmin. Porin naapuri ei luopunut kuntouttavasta työtoiminnasta. Pitkäaikaistyöttömän kannalta se on inhimillisempi ja kaikin puolin parempi vaihtoehto, koska kuntoutumiseen varattua aikaa ei ole orjallisesti puristettu vain yhteen vuoteen.

Pormestarinluodon Asukasyhdistyksen palveluksessa on pysyvissä työsuhteissa kaksi päätoimista ja kaksi osa-aikaista työntekijää. Tällä hetkellä yhdistys työllistää 55 pitkäaikaistyötöntä.

Kari Kuisti, teksti ja kuvat