Mä haluisin, et mun Pori olis onnelline

Jonna Jylhäsaari  kertoo ennen kaikkea olevansa äiti. Sen lisäksi hän on ylioppilas, sosionomiopiskelija ja nyt myös kunnallisvaaliehdokas.
Jylhäsaari onn periaatteessa aina halunnut lähteä politiikkaan mukaan, ja ajatus on aina ollut se, että joissain kunnallisvaaleissa sitten joskus on se hetki.
– Alun perin minun ei ollut tarkoitus vielä näihin kunnallisvaaleihin ehdolle lähteä, varsinkaan nyt vauva-arjen keskellä. Kuitenkin olen hyvin onnekas, koska minulla on hyvä tukiverkosto, joka mahdollistaa näihin vaaleihin ehdolle lähtemisen.

Monta syytä

Syyt Jonna Jylhäsaaren ehdokkuudelle löytyvät tästä ajasta.
– Eduskuntavaalien tulos 2015, Porin ontuva julkinen terveydenhuolto ja vanhustenhuolto, pystyyn kuoleva Porin keskusta, työttömyys, sote- ja maakuntauudistus sekä hallituksen antiRobinHood –politiikka, jossa kärjistetysti otetaan köyhiltä ja annetaan rikkaille. Siinä on vain murto-osa syistä, miksi minä haluan juuri nyt lähteä ehdolle kunnallisvaaleissa.
Kun  taipumuksena on aina ollut ottaa muidenkin ihmisten murheet kuin omikseen, yhteiskunnallista vaikuttamista ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevien puolustamista  voi silloin sanoa myös kutsumukseksi.
Jonna Jylhäsaari muistelee, miten  lukiossa hänelle opetettiin erilaisia vaihtoehtoisia ratkaisumalleja valtion heikossa taloustilanteessa. Jo silloin hän ihastui elvytyspolitiikan ideaan, sen ollessa hyvinvointia lisäävää työllisyyden nousun ja investointien kautta.
– Arvoni ovat aina olleet vasemmalla, joten Vasemmistoliiton ajettua elvytyspolitiikkaa ainoana puolueena viime eduskuntavaaleissa, oli puoluevalintani enemmän kuin selvä.

Tilaa erilaisuudelle

Jylhäsaari ei kuitenkaan ole puolueen kanssa aivan kaikesta samaa mieltä.
– Tai ehkä olenkin, mutta ajattelen realiteetteja päänsäryksi asti. Jos nyt ajetaan terveyskeskusmaksujen poistamista, niin täytyy myös laittaa selkeästi esille, millä kustannuksella. Täydellisessä maailmassa terveyspalvelut olisivat kaikille maksuttomia, mutta maailma ei ole täydellinen. Suomi ei ole täydellinen. Jos terveyskeskusmaksujen poisto rahoitetaan hoitajamitoitusta vähentämällä tai palvelujen laatua edelleen heikentämällä, en todellakaan ole ajatuksen kannalla. Puolueen sisälle täytyy mielestäni kuitenkin mahtua samasta arvoperustasta kumpuavia mielipiteitä laidasta laitaan, eli eiköhän minunkin ajatuksenjuoksuni vasemmistoliiton sisälle mahdu.

Paljon parannettavaa

Porissa on monta asiaa, joihin Jonna Jylhäsaari haluaisi tarttua.
–Tämän päivän nuoria kiinnostavat ilmaiset lähiliikuntapaikat, joista monet ovat huonossa kunnossa. Sampolan skeittiparkkia ei enää ole ja Pormestarinluodon skeittiparkki ei ole vieläkään edustuskunnossa. Keskusta kuolee pystyyn ja paraatipaikalla olevaa etelärantaa ei osata tai haluta tehdä elinvoimaiseksi.
Jylhäsaaren mielestä Porin heikko julkinen terveydenhuolto ajaa väkisinkin ihmisiä yksityistämisen kannalle.
– Säilyttääksemme julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen aseman, meidän täytyy kyetä parantamaan niiden laatua huomattavasti. Tällä hetkellä ne, joilla on varaa yksityisiin lääkäripalveluihin ovat paremmassa asemassa suhteessa julkisen puolen lääkärillä kävijöihin ylipäätään päästessään tarvittaviin tutkimuksiin ja vielä inhimillisessä ajassa.
Vanhustenhuollon heikko tila heikentää sekä ikääntyneiden että hoitajien hyvinvointia.
– Hoitajamitoitusta olisi ehdottomasti lisättävä, mutta hoitoalalla olevien läheisteni puheita kuunneltuani olen sitä mieltä, että jo vanhuspalvelujen uudelleenkoordinoinnilla voisi saada oikean suunnan aluilleen. On vain ajan ja resurssien tuhlausta, että hoitaja lähtee kaupunginosasta toiseen hoitamaan yhtä potilasta, kun hyvällä suunnittelulla joku jo valmiiksi kyseisessä kaupunginosassa olevista voisi hoitaa saman.
Julkinen liikennekään ei Jylhäsarelta kiitosta saa.
– Se ei Porissa oikein toimi. Vuoroja on liian vähän, korttimaksu ei onnistu ja käteistäkin tulisi olla suunnilleen tasasumma mukana. Julkista liikennettä tulisi uudistaa ja kehittää sekä ihmisiä että ympäristöä ajatellen.

Ja vielä nämäkin

Tämän kaiken lisäksi Jonna Jylhäsaari haluaisi kaupunginvaltuutettuna vaikuttaa kaupungin avustusten kohdistamiseen niitä eniten tarvitseville.
–Kaupungin tulee tulevaisuudessakin parhaan kykynsä mukaan tukea esimerkiksi ensisuoja- ja ruoka-aputoimintaa alueellaan.
Jylhäsaari kertoo olevansa  taipuvainen ajattelemaan asioita työllisyyden näkökulmasta.
– Työttömyyden vähentäminen Porissa parantaisi kuntalaisten hyvinvointia samalla kaupunkimme vetovoimaisuutta lisäten. Porista täytyy saada vetovoimainen ja hyvä asuinkaupunki kaikille ihmisille, yrittäjille, työntekijöille, opiskelijoille, eläkeläisille, perheille, kaikkein heikoimmassa asemassa oleville ja aivan kaikille.  Mä haluisin, et mun Pori olis onnelline.