Politiikan kiihkeä syksy käynnistymässä

Jari Myllykosken (oik.) mukaan rakenteilla olevan soten tavoitteena pitää olla nykyistä paremmat sosiaali- ja terveyspalvelut, joiden saatavuus ei saa riippua niitä tarvitsevien ihmisten varallisuudesta ja asuinpaikasta.

Pohjois-Satakunnassa toimivat Vasemmistoliiton perusjärjestöt ovat jo vuosikausia järjestäneet yhteisen kesätapaamisen ja niin tehtiin tänäkin vuonna. Perinteisesti tapaaminen on ajoitettu elokuun toiselle lauantaille.

Vanhustenhoito puhuttaa kunnassa kuin kunnassa, myös Karviassa. Aarre Välimäen mukaan he pyrkivät hoitamaan omat vanhukset omassa kunnassa.

Järjestämisvastuu kiertää yhdistykseltä toiselle ja tällä kertaa järjestelyistä vastasi Lavian Vasemmistoliitto. Päivän ohjelma noudatti totuttua kaavaa: hieman politiikkaa, enemmän vapaamuotoista kesäisen rentoa yhdessäoloa.

Valtakunnan poliittisesti tapahtumarikasta alkuvuotta salin täyteiselle järjestöaktiiveille sanallisesti kartoittanut puolueen satakuntalainen kansanedustaja Jari Myllykoski korosti taloudellisen kasvun tärkeyttä, mutta ei sitä pelkästään paljon puhutulla kilpailukykysopimuksella eli kikyllä aikaan saada.

– Julkisen sektorin työntekijöiden lomakorvauksia leikattiin 30 prosenttia, mutta ei se ole paperikoneiden kysyntää lisännyt. Tähän nyt menossa olevaan kasvuun kikyllä ei ole ollut mitään vaikutusta, koska nythän niitä lomakorvauksia vasta leikataan.

Jaana Karmala-Vanamo piti tärkeänä, että Vasemmistoliitto pysyy tiukkana ja edelleenkin vastustaa vammaisten palveluiden ja varsinkin heidän asumisen kilpailuttamista.

Vasemmistoliiton kannatus ei ole merkittävästi lisääntynyt puoluejohdon uusiutumisesta huolimatta. Myllykoski sanoi Vasemmistoliiton menevän eteenpäin pienin askelin, kun sitä tarkastellaan edustakunnan näkövinkkelistä. Sen hän myönsi, että puolueen äänestyskäyttäytyminen ei ole lisännyt kannatusta, vaikka kaiken järjen mukaan niin olisi pitänyt käydä.

Pentti Viljanen piti kesäistä tunnelmaa yllä soitollaan.

Oppositiopuolueista on parhaiten menestynyt Vihreät, joka puheenjohtajasta riippuen hakee linjaansa milloin vasemmalta milloin oikealta. Puheenjohtaja vaihtui Ville Niinistöstä Touko Aaltoon, mikä tullee viemään aaltoa oikealle. Siirtymästä huolimatta korkealle yltänyt kannatus saattaa hyvinkin kestää vuoden 2019 eduskuntavaaleihin saakka.

– Vihreät tulevat seuraavien eduskuntavaalien jälkeen määrittämään sen, minkälainen hallitus tähän maahan syntyy, Jari Myllykoski ennusti.

Jos alkuvuosi oli politiikan osalta tapahtumarikas, vielä värikkäämpi tulee loppuvuodesta. Politiikan kiihkeät välisoitot kuullaan jo alkusyksystä.

Kari Kuisti, teksti ja kuvat