Elämän reppu -esityksen esittää porilainen esittävän taiteen ammattilainen Kimmo Tihveräinen. (Kuva Esko Tynkkynen)

Satakuntalaiset pienten paikkakuntien vanhainkodit ja palvelutalot saavat loka-marraskuussa teatteriesityksen vieraakseen, kun porilainen Kimmo Tihveräinen lähtee Elämän reppu -monologiesityksensä kanssa kiertueelle. Kiertueen mahdollistaa Taiteen edistämiskeskuksen kohdeapuraha, jonka avulla esitys voidaan tarjota ilmaiseksi vanhainkoteihin ja palvelutaloihin.

Kiertueen kohteena ovat nimenomaan kaikki Satakunnan pienet, alle 10 000 asukkaan kunnat ja kaupungit, joita on 13 kappaletta: Merikarvia, Kokemäki, Säkylä, Eurajoki, Karvia, Nakkila, Jämijärvi, Siikainen, Harjavalta, Pomarkku ja Honkajoki.

Elämän reppu on erityisesti vanhainkoteihin suunnattu aikuisten tarinankerrontaesitys, joka on käsikirjoitettu ikäihmisille järjestettyjen muisteluhetkien pohjalta. Tapaamisiin oli myös mahdollista tuoda itselle rakkaita muistoesineitä ja jakaa esineeseen liittyvät muistot muiden kanssa. Tapaamisissa kuultiin tarinoita niin paimentamisesta, sota-ajasta kuin vanhanajan lavatansseistakin. Tarinoissa liikutaan 1900-luvun alkupuolelta 2000-luvulle. Esitys kertoo lämpimällä, hauskalla ja myös koskettavalla tavalla tavallisten ihmisten arkielämästä menneinä aikoina. Ydinajatuksena on antaa tilaa arkipäivän elämän tarinoille ja niiden merkityksille. Sillä edellisen sukupolven elämänkokemusten äärelle on hyvä välillä pysähtyä.

Elämän reppua on esitetty eri kaupungeissa lukuisia kertoja vanhainkodeissa, kirjastoissa, museoissa, teatterifestivaaleilla ja niin edelleen. Ensiesitys oli jo vuonna 2010 Seinäjoella ja alkuperäistuottajana toimi Seinäjoen kaupungin kulttuuritoimi. Satakunnassa Elämän reppu -esitystä ei ole kuitenkaan aikaisemmin esitetty tässä laajuudessa vanhainkodeissa. Esityksen on ohjannut Johanna Kovanen. Käsikirjoittajina ovat toimineet Kimmo Tihveräinen ja Johanna Kovanen.

Kiertueen ajatuksena on tarjota vanhainkodeissa ja palvelukeskuksissa asuville senioreille laadukasta esittävää taidetta heitä kiinnostavista aiheista. Laitoksissa asuvien vanhusten mahdollisuudet kokea kulttuuria ovat rajalliset ja siksi on tärkeää viedä kulttuuritarjontaa heidän luokseen. Pienet paikkakunnat ovat valikoituneet kohderyhmäksi, koska niissä tarjonta on vähäisempää kuin isommissa kaupungeissa, joissa esitysvierailut vanhainkodeissa ovat nykypäivänä melko yleisiä.

Kiertue alkaa valtakunnallisella vanhusten viikolla keskiviikkona 4.10.2017 Pomarkusta. Kiertueen viimeiset näytökset ovat marraskuun alkupuolella.