Ranuan eläinpuistossa uusi kiinnostava kohde

Äiti, painitaanko?

Ranuan eläinpuisto on Lapin suosituin perhematkailukohde ja Ranuan matkailun vetonaula. Eläinpuiston ympärille on kehittynyt lomakohde majoitus- ja ohjelmapalveluineen. Talvisin puisto on erityisesti kansainvälisten matkailijain suosiossa, kesäisin suurin kävijäryhmä ovat kotimaiset lapsiperheet.

Ranuan eläinpuisto on Suomen pohjoisin eläintarha, joka avattiin vuonna 1983.

Karhu nautiskeli porkkanasta.

Eläinpuiston eläimistöön kuuluvat muun muassa ruskea- ja harmaakarhut, sudet, ilvekset, saukot, ahmat, majavat, hirvet, porot, peurat, villisiat, sorsat, pöllöt, haukkalinnut sekä käärmeet.

Puistossa elävät Suomen ainoat jääkarhut. Vanhempi niistä, Manasse tuotiin Kolmårdenin eläintarhasta vuonna 1991. Nuorempi, Venus tuotiin Saksasta, Rostockinn eläintarhasta vuonna 2006.

Venus sai vuonna 2006 kaksi pentua, joista toinen syntyi kuolleena. Toinen pentu sai nimekseen Ranzo ja se siirrettiin vuonna 2014 Itävaltaan, Wienin eläintarhaan. Siellä Ranzolla on tällä hetkellä uusi tyttöystävä, joten ei tiedä vaikka jonain päivänä niille syntyisi uusia jälkeläisiä.

Joulukuussa 2014 Venus synnytti kaksi pentua, jotka molemmat syntyivät kuolleina.

Pieni valkoinen ihme

Ranuan eläinpuistoon syntyi marraskuun 25. päivä 2016 kaksi jääkarhun pentua, joista toinen kuolleena. Emo Venus hoiti kuolleena syntynyttä pentua kymmenen vuorokautta, kunnes totesi, että pentu ei herää eloon. Emo söi pennun. Tämä on hyvin traagista, mutta se on emon elämisenehto. Emon pitää saada ravintoa, jotta se selviää lopputalven yli.

Eloon jäänyt pentu oli kautta aikain toinen Suomessa tarhaoloissa hengissä selvinnyt jääkarhun pentu. Pentu painoi syntyessään puoli kiloa, tällä hetkellä sen paino on noin 25-30 kiloa.

Susikin siellä jolkotteli.

Äiti Venus ja pentu, jolla ei vielä ole nimeä, (nimikilpailu on käynnissä) tulivat ulos pesästään ensimmäisen kerran 15.3.2017. Siinä sitä oli molemmilla hetken aikaa ihmettelemistä, että missä ollaan, mikä maa, mikä valuutta. Tämä oli varmaan melkoinen muutos, varsinkin pienelle pennulle, joka näin tuli ensimmäistä kertaa pois lämpimästä pesästään ja äitinsä hellästä huomasta.

Netistä löytyy videonauhaa heidän tulostaan katsomaan, miltä maailma jääkarhun silmin näyttää. Kannattaa katsoa, allekirjoittanut suosittelee.

Villisikakin haluaisi jotain.

– Ranuan eläinpuiston vuotuinen kävijämäärä vaihtelee jonkin verran. Vuosi 2012 oli 153 000 katsojallaan tähän mennessä paras vuosi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tästä vuodesta tulee kaikkien aikojen ennätysvuosi, iso syy tähän varmaan on tämä pikkuinen, vielä nimetön jääkarhun pentu, kertoi Ranuan eläinpuiston toimitusjohtaja Tommi Hinno.

– Kansainvälisten vieraiden osuus talviajan kävijöistä on noin 30-35 prosenttia. Euroopan eri maista tulee, tottakai hyvin paljon vieraita. Aasian maat tulevat uusina hyvinkin vahvasti mukaan: Malesia, Taiwan, Singapore, Kiina jne., Hinno luetteli.

Entäpä, mikä on uuden tulokkaan tulevaisuus Ranualla?

– Kun pennulla on ikää noin 2,5 vuotta, sitten katsotaan, mikä tilanne on. Jatkuuko pennun elämä Ranualla vaiko jossain muualla kansainvälisessä eläintarhassa. Sen aika näyttää, Hinno totesi.

Jouko Valo, teksti ja kuvat