Tekoja sanojen sijaan

Matkailupalvelujen tuottaja Kirsi Lahtinen on PAMin Porin hotelli- ja ravintola-alan ammattiosasto 707 puheenjohtaja, PAMin valtuuston jäsen sekä Porin seudun paikallisyhdistyksen ja SAK:n aluetoiminnan jäsen sekä Porin kaupungin teknisen lautakunnan varajäsen.
− Minulle oli selvää, että lähden ehdokkaaksi, koska haluan vahvistaa vasemmistolaista aatetta ja saada vasemmiston äänen kuulumaan. Nuoresta asti vasemmiston aate on tuntunut hyvältä; että pidetään pienten puolta, toimitaan tasa-arvon puolesta, pidetään huolta ihmisistä ja luonnosta. Kun on tavallinen duunari, nämä arvot tuntuvat oikeilta.

Kokemus avaa silmät

Kirsi Lahtisen omainen on sairastunut alzheimeriin. Sen myötä on pitänyt tutustua paikalliseen vanhustenhuoltoon.
−  On käsittämätöntä, että tietoa on, mutta se on pirstaleina pitkin kaupunkia. Miksi ei voi olla yhtä paikkaa, jossa tieto olisi keskitetysti? Miksi esimerkiksi vanhusten palveluasunnoista ei ole kuvia? Että vanhuksen pitäisi sokkona hyväksyä uusi asuinympäristö ja koti, kun ei kaikkiin pääse edes tutustumaan. Eihän kukaan muukaan joudu näin tekemään.
Kukaan ei myöskään neuvo, jos et osaa itse kysyä. Mitään ennakointia ei ole olemassa, jos ja kun tilanne huononee. Näkemättä koko ihmistä joku jossain tekee päätöksiä mitä hoitoa tarvitaan.
−  Missä on kunnioitus, inhimillisyys ja ihmisyys? Miten käy heidän, joilla ei ole omaista apuna tai tukena?
Ei ole mikään ihme, että Kirsi Lahtinen haluaisi valtuutettuna vaikuttaa perusturvaan, peruspalveluihin ja jopa ravistella rakenteita niin, että ne olisivat inhimillisempiä.

Tehdään eikä meinata

Samaa linjaa hän haluaa jatkaa myös muissa asioissa.
−  Ihmisten asiat ovat usein niin pieniä. Voisiko bussiaikataulut sovittaa yhteen ison työpaikan työaikojen kanssa? Voisiko bussipysäkille tai kävelytien varteen saada penkin, niin jaksaisi paremmin kauppaan asti.
Voisiko kadunvarren rumat nokkoset ajaa pois vaikka kerran kesässä?
Kirsi Lahtinen haluaa tehdä aloitteen, että kaupunginvaltuusto lähtee tornistaan ja kiertää vaikka kerran vuodessa kaikki asuinalueet, tapaa ihmisiä heidän omassa elinympäristössä ja pystyy tekemään pienet, käytännön asioita koskevat päätökset heti, niin että se tarvittava penkki tulee,  eikä asia kerry vain kymmenensenttiseksi paperipinoksi jonkun pöydälle.
− Jos kaupungilla ei ole rahaa tehdä kaikkea tarvittavaa, järjestetään talkoita. Kaupunki tuo välineet ja alueen ihmiset tulevat hommiin. Äkkiäkö siinä puskat kaatuu tai uudet istutetaan.  Muutetaan puheet teoiksi ja luodaan hyvinvointia sitä kautta.

Töitä riittää

Kirsi Lahtinen ei halua mennä sote-suojan varjoon.
−  Se on nyt niin helppo vedota siihen, että sote tulee ja muuttaa kaiken. Ei se niin käy. Valtuutettujen pitää silti kantaa huolta kouluasioista, varhaiskasvatuksesta, maankäytöstä, kaavoituksesta, infrasta, elinkeinoelämästä – ja entäs sen kaiken soten valvonta? Ei se sote ihmisten ongelmia ratkaise, ei tuo bussia kulkemaan, ei siivoa puistoa, ei rakenna tietä. Eikä pidä huolta lasten kouluista ja koulumatkoista. Kyllä meille työtä riittää edelleen, kun vaan ryhdytään sitä yhdessä tekemään!

Tätä ehdokasta voit äänestää numerolla 216