Uusien jäsenten rooli korostuu Vasemmistoliitossa

Vasemmistoliiton uusien jäsenten iltaa istuttiin ja saunottiin porilaisessa opiskelijatalo Saikussa.

Arkisen puoluetoiminnan yleissävy on harmaa, mutta silloin tällöin siihen ilmestyy muitakin värejä. Varsinkin vappuna, joskus muulloinkin. Värivalikoimaan toi kaivattua lisää porilaisen opiskelijatalo Saikun suojissa pidetty rentohenkinen Vaikuta vasemmistossa -tilaisuus. Ensisijaisesti se oli suunnattu Vasemmistoliiton uusille paikallisille jäsenille, mutta kiinnosti se “vanhojakin” konkareita. Hiljaisen kokemusperäisen tiedon siirtäminen nuoremmille on tärkeää niin puoluetoiminnassa kuin politiikassakin.

KSL:n kouluttaja Elias Laitinen.

Vastoin yleistä luuloa puoluetoiminta kiinnostaa ihmisiä. Puolueeseen liittyminen vaatii sitten hieman enemmän, varsinkin Vasemmistoliittoon liittyminen. Sen riveihin hakeutuvalla on jo kohtuullisen selkeä kuva suomalaisen yhteiskunnan perusrakenteista ja arjen todellisuudesta. Erään ulkopuolisen arvion mukaan julkivasemmistolaiselta toivotaan ja suorastaan odotetaan enemmän kuin muilta. Hänen mukaansa muissa puolueissa pärjää vähän heikommillakin eväillä.

Vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja kansanedustaja Hanna Sarkkinen.

Yksi puoluetoiminnan saranakohdista liittyy juuri jäsenyyden alkuun. Luvattoman usein käy niin, että uusi jäsen on kyllä asianmukaisesti kirjattu puolueen jäsenrekisteriin, mutta siihen se sitten jääkin. Tämä ei ole ensisijaisesti politiikan tekoon liittyvä ongelma, se kielii organisaation toiminnallisesta ontumisesta. Vasemmistoliitto on KSL-opintokeskuksen tuella kehittänyt toimintamallin, joka nopeuttaa ja ennen muuta helpottaa uusien jäsenien alkutaivalta puolueen riveissä.

Porissa pidetyssä uusien jäsenten illassa puolueen yhteiskunnallisen vaikuttamisen tasoista luennoi KSL:n kouluttaja Elias Laitinen. Vasemmistoliiton poliittisen toiminnan sisältöä valotti puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja kansanedustaja Hanna Sarkkinen. Illan aikana päästiin nauttimaan myös stand up -koomikko Ida Akkilan esityksestä.

Milka Tommila, kuvat
Kari Kuisti, teksti