Vappu on myös aatetta jaloa

Toukokuun ensimmäisen päivän sää oli tänä vuonna kolea ja sateinen. Tosiasiassa vapun sää on sivuseikka, koska muut asiat ajavat sen edelle. Vappu on ensisijaisesti työn ja työntekijöiden juhlapäivä. Näin on syytä ollakin, sillä työ ja sen tekijät luovat perusedellytykset turvalliselle ja oikeudenmukaiselle elämälle.

Milka Tommilan mukaan vuoden 1918 tapahtumien synnyttämät haavat paranevat, kun niistä puhutaan. Pitää myös avoimesti kertoa mitä on tapahtunut ja miksi.

Paljon on kuitenkin vielä tehtävää, että kaikkien elämä olisi turvallista ja oikeudenmukaista. Moni vappupuhuja muistuttikin tästä arjen todellisuudesta. Jotta paremman huomisen laajamittainen saavuttaminen tulee mahdolliseksi, täytyy tuntea historiaa. Tämä seikka korostui Vasemmistoliiton Porin kunnallisjärjestön puheenjohtajan Milka Tommilan avauspuheenvuorossa Eetunaukiolla.

– Meitä, hyvät toverit, tarvitaan nyt vähintään yhtä paljon kuin sata vuotta sitten. Meitä
tarvitaan turvaamaan lastemme tulevaisuus ja vanhempiemme menneisyys. Meidän on tehtävä jatkuvaa työtä tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta. Meidän on kyettävä yhteistyöhön, antamatta silti periksi vakaumuksestamme ja aatteestamme, Tommila korosti.

Oikeistohallitus uhkaa kansankunnan hyvinvointia

– Työelämän muutokset, työn murros, uudet teknologiat tekoälyineen ja robotteineen edellyttävät sosiaaliturvan uudistamista perustulon suuntaan, Raisa Ranta linjasi.

Vasemmistoliiton Porin vappujuhlassa puhunut kaupunginvaltuutettu ja -hallituksen jäsen Raisa Ranta kritisoi Suomen nykyistä oikeistohallitusta, joka on määrätietoisilla ja kiireen sävyttämillä toimillaan leikkaamassa hyvinvointivaltiomme ytimen. Rannan mukaan käynnissä on suuri puhallus, jonka kohteina ovat julkinen terveydenhuolto, sosiaaliturva sekä maksuton ja tasa-arvoinen koulutus.

– Nykyinen valtaeliitti horjuttaa jokaista näistä tukijaloistamme. Sen sijaan, että Suomessa jatkettaisiin yhteistä rakennustyötä ja kehitettäisiin yhteisestä järjestelmästämme entistä vahvempi, Sipilän hallitus haluaa markkinaehtoistaa sosiaali- ja terveydenhuollon, leikata kaikkein heikoimmassa asemassa olevien perusturvaa ja heikentää koulutusjärjestelmämme suorituskykyä.

Trubaduuri Mika Lahnajoki viihdytti koleassa säässä Eetunaukion vappuyleisöä.

Vappupuheessaan Ranta nosti esille monia muitakin Sipilän hallituksen linjauksia, jotka monella tavalla huonotavat työttömien ja muiden pienituloisten elämää. Hallituksen horjumattomana linjanahan on ollut leikata kansankuntamme köyhimmiltä. Ranta vaatikin poliittista täyskäännöstä.

– Hyvät toverit, nyt olisi hyvä aika rakentaa hyvinvointiyhteiskuntaa purkamisen sijaan. Talous kohenee ja työllisyys on lisääntynyt. Satakunnassa työttömyyden aleneminen on koko maan nopeinta. Nyt on hyvä aika investoida maamme tulevaisuuteen, panostaa sosiaaliturvaan sekä lisätä koulutuksen tasa-arvoa pidentämällä oppivelvollisuusikää.

Ranta kehotti ympäristölle ja ilmastolle haitallisten verotukien ohjaamista tulevaisuuden alojen tutkimukseen ja tuotekehitykseen, koska sitä kautta saamme luotua uutta työtä ja hillittyä ilmastonmuutosta. Hän vaati myös sosiaaliturvan uudistamista perustulon suuntaan.

Katajakuorolla ja Vasemmistoliiton Porin vappujuhlilla on pitkä yhteinen historia.

Milka Tommilan ja Raisa Rannan lisäksi Eetunaukion lavalla esiintyvät trubaduuri Mika Lahnajoki ja Vasemmistoliiton Porin vappujuhlien vakiovieras Katajakuoro.

Vappumarssin ja Eetunaukion tilaisuuden jälkeen oli Puistotalolla tarjolla brunssi, jonka suosio yllättikin järjestäjät. Tarjolla oli monipuolisia salaatteja, grillimakkaraa sekä simaa, kahvia ja munkkeja. Grilliä hoitivat Topi ja Ville Maanavilja, salaatit olivat Maire Soiluvan ja Oili Heinon valmistamia, vappusiman oli tehnyt ja munkit paistanut Sirpa Muurinen. (Kuva Oili Heino)

Kari Kuisti, teksti ja kuvat