Vasemmistoliiton kannatus kasvoi niin Nakkilassa kuin Kokemäelläkin

- Meidän nuoret uudet valtuutetut ovat intoa piukassa. Se on hieno asia, koska heissä on se tulevaisuus, Terttu Viinamäki iloitsee.

Vasemmistoliitosta tuli Nakkilan kunnanvaltuuston toiseksi suurin ryhmä yhdessä kokoomuksen kanssa, molemmilla on kuusi valtuutettua. Vasemmistoliitto sai Nakkilassa annetuista äänistä 19,7 prosenttia, jossa lisäystä vuoden 2012 kuntavaaleihin oli peräti 5,6 prosenttiyksikköä. Se merkitsi valtuutettujen määrään tuntuvaa lisäystä. Ryhmän koko kasvoi neljästä valtuutetusta kuuteen.

– Kai me olemme jotakin hyvää saaneet aikaan, sillä ei näin hyvä tulos olisi muuten mahdollista. Olemme olleet aika hyvin näkyvillä, kommentoi yhtäjaksoisesti vuodesta 1968 Nakkilan kunnanvaltuustoon kuulunut Terttu Viinamäki.

Hänen työnsä jatkuu myös juuri valitussa uudessa valtuustossa, vaikka hän vakavasti harkitsi siivuun vetäytymistä. Toisaalta hän on ylpeä puolueensa ehdokaslistasta ja siltä läpimenneistä henkilöistä. Ryhmän koko kasvoi 50 prosenttia ja samalla se myös nuorentui ja naisistui.

Vasemmistoliiton saama äänimäärä kasvoi 122 äänellä, mitä Viinamäki pitää hyvänä merkkinä. Sama myönteinen suuntaus näkyi puolueen valtakunnallisessa kannatuksessa.

– Kokonaisuudessaan valtakunnallinen tulos on hyvä, kun otetaan huomioon se tilanne, mikä maassa tällä hetkellä on, Terttu Viinamäki sanoo.

Suurimman henkilökohtaisen äänipotin Nakkilassa keräsi Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski.

Lisäpaikka Kokemäellä

– Tulos yllätti positiivisesti, vaikka ennen vaaleja sanoinkin meillä olevan mahdollisuudet yhteen lisäpaikkaan, jos kaikki onnistuu suunnitellulla tavalla. Ja se lisäpaikka tuli, kertoo hyväntuulinen Juhani Oksanen Kokemäeltä.

– Kova europolitiikka löi nyt vastaan selvästi. Ja sehän näkyy vaalien lopputuloksessa, kiteyttää Juhani Oksanen.

Vasemmistoliittolaisista hän keräsi suurimman äänipotin ja kaupunginvaltuustoon hänet valittiin kolmanneksi suurimmalla äänimäärällä. Kokemäellä Vasemmistoliitto on nyt kolmanneksi suurin puolue viidellä valtuutetulla. Puolueen kannatukseksi kuntavaaleissa mitattiin 17,7 prosenttia, jossa nousua oli 3,6 prosenttiyksikköä.

Oksanen selittää Vasemmistoliiton hyvää valtakunnallista vaalimenestystä sillä, että nuoriso otti oman paikkansa. Niin kävi myös Kokemäellä. Demokratiassa on todellakin mahdollisuus vaikuttaa ja yksi vaikuttamisen muoto on äänestäminen.

– Nuoriso on heräämässä tähän karuun todellisuuteen ja se näkyy heidän aktivoitumisena.

Myös Juhani Oksanen on huolissaan alhaisesta äänestysaktiivisuudesta. Jos vaaleissa nukkuvat ryhdistäytyisivät ja päättäisivät yksissä tuumin toimia poliittisesti samansuuntaisesti, siitä joukosta tulisi hetkessä tämän maan suurin puolue.

– Ongelma on vain siinä, että äänestämättä jättävät kansalaiset eivät muodosta mitään yhtenäistä porukkaa.

Vihreillä ei ollut näissäkään kuntavaaleissa asiaa Kokemäen valtuustoon. Oksasen kertoo sen johtuvan yksinkertaisesti siitä, että Vasemmistoliiton vihreys on ollut ja on edelleen riittävän kattava. Samaa vihreää vasemmistolaista linjanvetoa hän suosittelee muihinkin kuntiin. Vasemmistoliiton valtakunnallinen haihattelu luontoasioissa on hänen mukaansa kuitenkin lisännyt enemmän vihreiden kuin Vasemmistoliiton kannatusta.

Kari Kuisti, teksti ja kuvat