Vasemmistoliiton piirikokous pui sotea ja paneutui vaalirumbaan

Kevätkokous pidettiin kaupunginvaltuuston istuntosalissa Kankaanpään kaupungintalolla.

Yli kolmituntiseksi venyneen Satakunnan Vasemmistoliiton kevätpiirikokouksen ajasta vaaja tunti kului maakunta- ja siihen kiinteästi liittyvän sote-uudistuksen parissa. Piirikokouksia kierrätetään eri puolilla maakuntaa, 22.4. oltiin koolla Kankaanpäässä.

Ennen varsinaista kokousta vt. maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä kertoi maakunta- ja sote-uudistuksen etenemisestä ja aikataulusta Satakunnan osalta. Vaikka epäilijöitä löytyykin, hän vakuutti maakuntauudistuksen olevan Satakunnalle positiivinen asia. Osaltaan se johtuu Porista ja sen sijainnista. Karhukaupunkiin ehtii joka puolelta maakuntaa melkein tunnissa. Monissa muissa maakunnissa maakuntakeskukseen matkatessa kuluu paljon enemmän aikaa. Maakuntakeskuksilla tulee muutenkin olemaan keskeinen rooli uusissa maakunnissa.

– Meidän satakuntalaisten on hyvä muistaa, että olemme Suomen tuotannollisen osaamisen ydinalue, vt. maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä muistutti.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) uudistus on kokoluokassaan todella mittava hanke. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kertarysäyksellä toteutettuna uudistuksen pieleenmenon riski on enemmän kuin todennäköinen. Valtakunnan tasolla sitä on pykätty kasaan hosumalla ja kovalla kiireellä, josta ei yleensä seuraa mitään hyvää. Ellei eduskunta saa tarvittavaa lainsäädäntöä valmiiksi ajoissa, 28.10.2018 pidettäväksi suunniteltuja maakuntavaaleja joudutaan siirtämään.

Satakunnan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Petri Salminen onnistui kokousedustajienkin joukosta hankkimaan maakuntavaaliehdokkaita.

Aro-Heinilä pitää kuitenkin varmana Satakunnan sote-uudistuksen tuloa. Vaikka ensimmäisiä maakuntavaaleja jouduttaisiin vielä kerran siirtämään, sote tulee enemmin tai myöhemmin.

– Emme tee sote-uudistusta siksi, että valtiovalta sitä haluaa. Teemme sitä itseämme, oman alueemme ihmisiä varten. 85 prosenttia tekemästämme valmistelutyöstä tulee joka tapauksessa toteutumaan, vaikka sote ei nyt menisikään läpi.

Mikäli syksyn maakuntavaalien ajankohta siirtyy vuoden 2019 puolelle, käytännössä sillä ei ole maakunta- ja sote-uudistuksen kannalta suurta merkitystä. Uudet maakunnat ovat toiminnassa 1.1.2020 alkaen.

Maakunta- ja sote-uudistuksen monimuotoisuutta ja laaja-alaisuutta kuvaa hyvin se, ettei Kankaanpään kevätpiirikokouksen yleiskeskustelussa ehditty kuin hieman raapaista tämän ennätyssuuren kaksoishankkeen pintaa. Eniten piirikokousväkeä mietitytti vaaleilla valittavan uuden maakuntavaltuuston kokoonpano. Miten vältytään siltä, ettei valittu maakuntavaltuusto koostu pelkästään porilaisista ja raumalaisista? Rauman ja Porin lisäksi Satakunnassa on 15 muutakin kuntaa.

Ehdokashankinta työllistää perusjärjestöjä

Maakuntavaalien ehdokashankinta eteni myös kokouspaikalla. Kokouksen päätyttyä koossa oli 35 ehdokasta, mutta ehdokaslista täydentyy kesän aikana. Täyteen listaan tarvitaan 103 ehdokasta. Satakunnan uuteen maakuntavaltuustoon satakuntalaiset valitsevat 69 edustajaa.

Seurakuntavaalit pidetään 18.11.2018, jotka on syytä noteerata Vasemmistoliitossakin. Joissakin satakuntalaisissa kunnissa puolueen aktiiveilla on varsin vankka ja pitkäaikainen kokemus myös seurakuntatyöstä.

Kankaanpään tapaamista emännöi ja piirikokouksessa puhetta johti Jaana Karmala-Vanamo, kansanedustaja Jari Myllykoski läpivalaisi maan poliittisen tilanteen ja toiminnanjohtaja Misha Dellinger piti pöytäkirjaa.

Vaalisumaa täydentävät kevään 2019 eduskuntavaalit. Niihin valmistautuminen tuli polkaistua kevätpiirikokouksessa virallisestikin käyntiin, kun raumalaiset ilmoittivat asettaneensa Miika Rantasen ehdokkaaksi.

Puolueiden jäsenmäärät ovat viime vuosina olleet laskusuunnassa, jos tätä aikaa verrataan vaikkapa aikaan ennen 1990-luvun alun lamaa. Käydyssä yleiskeskustelussa nousikin huoli Vasemmistoliiton jäsenkehityksestä Satakunnassa. Tähän kysymykseen tullaan paneutumaan perusteellisemmin niin piirihallituksessa kuin perusjärjestöissäkin. Puoluetyöltä kaivattiin myös organisatorista ajantasaistamista ja tehostamista, joten järjestökoneiston remontointi perusjärjestöjen osalta jatkuu.

Kevätpiirikokous hyväksyi Nakkilan Vasemmiston aloitteesta sote-uudistukseen liittyvän kannanoton. Siinä vaaditaan sosiaalipalvelujen nostamista julkisessa keskustelussa samalle tasolle terveyspalvelujen kanssa, koska uudistuksessa ne ovat yhtä tärkeitä.

– Mikäli tähän ei kiinnitetä riittävästi huomiota, saattaa uudistuksessa jäädä liian vähäiselle huomiolle tai kokonaan huomioimatta hyvinkin tärkeitä sosiaalipalveluja, kannanotossa muistutetaan.

Kari Kuisti, teksti ja kuvat