Veronkorotuksella olisi voitu muuttaa hoitajamitoitusta

Porin kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että Porin tuloveroprosenttia ei koroteta. Veroprosentti on nyt 19,75.

Vasemmistoliiton valtuutettu Raisa Ranta ehdotti, että veroa olisi korotettu 0,25 prosenttia. Korotus olisi tuottanut kaupungille reilun kolmen miljoonan euron tulon. Rannan ehdotuksen mukaan kertynyt tulo olisi pitänyt käyttää Porin perusturvaan.
− Summalla olisi voitu nostaa vanhustenhuollon hoitajamitoitus 0,65. Sehän oli se ennen ”väliaikaista” laskemista 0,55:een, mistä nyt onkin tullut pysyvä. Siihen olisi voitu käyttää 1,5 miljoonaa euroa. Yhdellä miljoonalla olisi voitu päästä perusturvan sijaiskiellosta, joka rasittaa sekä perusturvan työntekijöitä, että asiakkaita.

Raisa Rannan ehdotus sai taakseen perussuomalaiset, mutta kaatui silti kokoomuksen ja demarien enemmistöllä.

Pienelläkin veronkorotuksella olisi saatu aikaan mittavia asioita.  Yhden prosentin veronkorotus tuottaisi Porissa vuoden 2017 ennusteen mukaisella kunnallisverotuotolla12,9 M€ kaupungin kassaan lisää. Puolikkaan prosentin nosto tästä puolet eli noin 6,5 M€.
Yhden prosentin korotus 2000 euroa tienaavalla olisi vuodessa noin 190 euroa eli alle neljä euroa per viikko. Tästä voi arvioida, että 0,25 prosentin veronkorotus ei kovin merkittävästi palkassa tunnu.