Ympäristöstä huolehtiminen lisää hyvinvointia ja tasa-arvoa

Jari J.Hakalalle ympäristö on numero yksi.
− Kulutamme liikaa. Se tuo ongelmia kaikilla tasoilla globaalista yksilötasolle asti. Ympäristövaikutukset ja ympäristökuorma pitäisi huomioida kaikissa päätöksissä, kaikilla tasoilla.
Jari J. Hakalan mukaan paikallistasolla, Porin kaupungissa, voisi ympäristökuormaa vähentää monenlaisilla päätöksillä. Esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa ja erilaisissa hoitolaitoksissa voisi tarjota kasvispainotteista ruokaa. Kaupunki voi huolehtia kevyen liikenteen väylistä niin, että se tukee pyöräilyä. Joukkoliikenteen tulisi olla aina todellinen vaihtoehto omalla autolla kulkemiselle.
− Tietoa asioista on, tahto on se, mitä puuttuu. Vaikutukset eivät myöskään näy heti, kaikki eivät ole edes mitattavissa rahassa, mutta jokainen tietää, että pitämällä huoli ympäristöstä myös ihminen voi paremmin.
Jari J.Hakalan mukaan kaikki pyörii vain rahan kautta, talouskasvu on tärkeintä. Sen sijaan, että ajateltaisiin kestävämpää hyvinvointia.
− Asiat eivät välttämättä ole yksinkertaisia. Mutta silti niistä pitäisi keskustella, tuoda esille läpinäkyvästi asioiden vaikutukset ja päätökset.

Vielä kun voimme vaikuttaa

Talouskasvu lisää ympäristökuormaa.
− Kuitenkin jos menee luonto, menee kaikki. Asioihin pitää tarttua silloin, kun niille vielä voidaan tehdä jotain, koska muuten loppu on hallitsematonta.
Jokainen voi tehdä, mutta yhdessä voidaan tehdä enemmän:
− Esimerkiksi Porin idea ruokapuistosta on hyvä idea. Valtuustolla pitäisi olla projektiraha, jota voitaisiin myöntää myös pienempiin ympäristöhankkeisiin. Ne voisivat lisätä myös yhteisöllisyyttä, mikä puolestaan lisää hyvinvointia.
Jari J.Hakala on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja työskentelee Harjavallan sairaalassa. Hänen  mielestään ihmiselle tärkeää on merkityksellisyys.
− Oman ympäristön puolesta työn tekeminen on merkityksellistä. Se voi parhaimmillaan olla jopa, tai ainakin  osittaista, omavaraisuutta. Kaupungin tehtävä on tukea yksilön ympäristökuormaa vähentäviä toimia.
Myös asenne voi olla tukea.
− Uskoisin, että kulutusta vähentämällä voisimme saavuttaa myös suuremman tasa-arvon ihmisten kesken.

Yhteiset arvot

Jari J.Hakala on Vasemmistoliiton ehdokas kuntavaaleissa.
− Valitsin puolueen siksi, että puolueen puheenjohtaja sanoi julkisuudessa seuraavansa sitä keskustelua, jossa pohditaan onko talouskasvu pakollista. Ajattelin, että jos puheenjohtaja on tällä linjalla, ovat puolueen ja omat arvoni samalla linjalla.

Tätä ehdokasta voit äänestää numerolla 200