26. helmikuuta 2017

Satakunnan Vasemmistonuoret järjestää luento- ja keskustelutilaisuuden TTIP/CETA -vapaakauppasopimuksista. Tilaisuus järjestetään tiistaina 12.7. klo 18 alkaen Porissa Puistotalolla osoitteessa Eteläpuisto 14.

Kansalaisaktiivi Roope Kanninen kertoo ja alustaa EU:n ja Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimusten tilanteesta, viime vuosien neuvotteluista ja sopimusten ongelmakohdista.

Mm. sopimuksiin sisällytetty investointisuojasopimus on herättänyt vastustusta kansalaisissa ja kansalaisjärjestöissä. Mikä on tilanne nyt? Miten demokratian ja kansanvallan näkökulmat ollaan valmiita ottamaan sopimuksissa huomioon?

Tilaisuudessa on kahvi- ja teetarjoilu.

Rakennuskulttuuritalo Toivo löytyy Porin 5. osasta kaupungin ydinkeskustan tuntumasta. (Kuva Kari Kuisti)

Pelargoniharrastajat ja Rakennuskulttuuritalo Toivo järjestävät lauantaina 2.7. Toivon pihapiirissä Pelargonipäivän, jossa on muun muassa pelargoninäyttely, neuvontaa, lajikkeen tunnistusta, esitelmiä pelargoneista sekä Kaunein pelargoni -kilpailu.

Pystytämme pelargoninäyttelyä torstaina 30.6. ja perjantaina 1.7. Paikalla ovat Tuulikki Kiilo, Auli Ketola ja Seija Takala. Tervetuloa etukäteen tutustumaan näyttelyyn ja kuulemaan samalla tulevasta pelargonipäivästä lisää.

Ohjelma

  • klo 10.00 Seija Takala: opastettu kiertokävely pelargoninäyttelyssä
  • klo 11.00 Markus Keitaanniemi (maat. ja metsät. yo): Juurien hyvinvointi
  • klo 11.30 Seija Takala: opastettu kiertokävely pelargoninäyttelyssä
  • klo 12.00 Tiina Niittynen (puutarhuri, Rinkin puutarha): Luento pelargonien taudeista ja yleisistä hoito-ohjeista
  • klo 13.00 Markus Keitaanniemi (maat. ja metsät. yo): Juurien hyvinvointi
  • klo 13.30 Seija Takala: opastettu kiertokävely pelargoninäyttelyssä
  • klo 14.00 Tiina Niittynen (puutarhuri, Rinkin puutarha): Luento pelargonien taudeista ja yleisistä hoito-ohjeista
  • klo 15.00 Kaunein pelargoni -kilpailun tulosten julkistaminen
  • klo 15.30 Seija Takala: opastettu kiertokävely pelargoninäyttelyssä

Porin ylioppilasteatterin improvisaatioryhmä Kosminen karuselli tuo heinäkuussa ensi-iltaan pitkää kokoillan improvisoitua kesäteatteria. Vaihtuvaa lavastusta, puvustusta ja tarpeistoa hyödyntävä produktio kantaa nimeä Haista #### rakkaani! – ja muita improvisoituja kesäteatterinäytelmiä.

Jokainen 11 improvisoidusta kesäteatterinäytelmästä on erilainen. Katsojat saavat valita näytelmälle muun muassa nimen, päähenkilön ja tapahtumapaikan. Ensi-ilta on 22.7. Esityspaikka osoitteessa Antinkatu 7, Pori.

Lavalla nähdään vaihtelevalla viiden hengen kokoonpanolla näyttelijät Julia Hannula, Jan-Henrik Holmlund, Antti-Jussi Marjamäki, Liisa Remes, Jutta Tilvis, Reetta Turtiainen sekä Mimmi Virtanen. Musiikista vastaa Kosmisen karusellin oma impromuusikko Jussi Uusitalo.

Koska jokainen esitys on erilainen, Kosminen karuselli myy kesäteatteriinsa myös kausikortteja – tiettävästi ainoana Suomessa.

Lisätietoja osoitteesta:

www.kosminenkaruselli.fi

Ilta on lämmin ja tyyni. Aurinko armas paistaa. Jokirannassa uitetaan matoa ja toukkaa.
Menossa on Pihlavan Kalakerhon alle 14-vuotiaiden onkikilpailut ja tietäähän sen, että intoa riittää. Äidit, isät, mummut, tuffat, sisarukset ja kumminkaimat ovat mukana kannustamassa, huoltojoukkoina. Rantaan on saavuttu eväät mukana, vaikka kyllä Kalakerhokin tarjoaa. Makkaraa, mokoma.
Kalan ystävät plumpsauttavat kohot tykötarpeineen veteen. Eikä aikaakaan, niin vihreä tai oranssi Angry Bird-koho sujahtaa näkymättömiin.
– Nosta nosta, huutaa hätäisin maakrapu.
– Odota! Anna sen nielaista kunnolla, taktikoi toinen.
Kolmivuotias Rosa Rinkinen kalastaa tyynen rauhallisesti. Hän kuulee kyllä ohjeet, mutta päätöksen tekee yksin hän.
Ja, harmillista kyllä, särki-saalis livahtaa karkuun.
Äiti Katja Rinkinen on tullut kalaan neljän lapsensa kanssa. Kesälomakin on parhaassa mallissa, juuri alkanut.

Matoja ja toukkia

Rosa Rinkinen, 3 v., onkisi mieluiten punaisen prinsessakalan.
Rosa Rinkinen, 3 v., onkisi mieluiten punaisen prinsessakalan.

Vihaisen linnun mahanalusta houkuttelee iskemään koukkuun kiinni.
– Syöttinä on joko mato tai toukka, valistaa Katja Rinkinen. – Eilenkin oltiin ongella ja otettiin karkkia evääksi.
Saalistavat madot ovat isoja. Rosa vähän arvelee, että kalat pelkäävät niitä. Taas koho pomppii. Mutta nostettu koukku on tyhjä. Vieressä velipoika nappaa ison ahvenen.
Rosan toivomuskala ei ole ahven.
– Haluaisin onkia punaisen hienon prinsessakalan, huokaa tyttö.
Väsyttää. Punainen prinsessakala odotuttaa itseään.
Sellaisia ne ovat, kuninkaalliset.

Kalakerhon opissa

Pihlavan Kalakerho on opin ja valistuksen asialla.
– Tämä on neljäs järjestämämme kalastuskilpailu nuorille. Semmoinen oppijuttu. Lapsia opetetaan nostamaan kala ylös, selittää Merja Koski. – Kilpailemaan saa tulla, vaikka ei olisi kalakerhon jäsen.
Yksi kilpailijoista tituleerasi Koskea tuomari-tädiksi, Koski itse itseänsä häärääjäksi. Koko Kosken perhe on mukana kalan ja kalastuksen kannalla.
Kohta on pari tuntia ongittu. Aurinko paistaa heleästi. Ei taida olla aivan paras mahdollinen saalistussää.  Mutta rannassa viihtyy joka tapauksessa; tätä on kiva talvella muistella.
Näillä näppäimillä kolmen vanhaksi kurottava Vili Koski on jo kalastuksen konkareita hänkin. Vili ihailee asiantuntevasti saaliiksi saatua hyvänkokoista lahnaa.

Vili Koski, kohta 3 v., ihailee kalakisoista saaliiksi saatua lahnaa.
Vili Koski, kohta 3 v., ihailee kalakisoista saaliiksi saatua lahnaa.

Ja jos hyvin kävi, Rinkiset ja muutkin saivat kotiin vietäväksi savustettavaa.

 

Teksti ja kuvat Kristiina Suutari

Porin ortodoksisen kirkon tiloissa (Maantiekatu 46) on avattu taidemyyntinäyttely Toisiaan varten, jossa kaikista myydyistä tauluista puolet myyntihinnasta menee Syyrian sodan uhreille paikanpäälle Lähi-itään. Virallisesti avun toimittaa perille ortodoksinen lähetys/Filantropia ry.

Taidemyyntinäyttelyssä on mukana erittäin korkeatasoisia suomalaisia ansioituneita taiteilijoita ja kansainvälisiä mestareita aina Pablo Picassosta alkaen. Suomalaisista taiteilijoista mainittakoon kultakauden taiteilija Elias Muukka ja kaikkien tuntema suomalaisten rakastama Hugo Simberg.

Koska taideteokset ovat tulleet tähän tarkoitukseen lahjoituksena niin voi esimerkiksi Pablo Picasson saada kotinsa seinälle kohtuulliseen hintaan. Picasson teokset on tarkastanut ulkomaiseen grafiikkaan erikoistunut asiantuntija, joka on todennut, että teokset ovat ehdottomasti aitoja. Myös suomalaisten mestareiden hintataso on erittäin kohtuullinen.

Rakennuskulttuuritalo Toivossa avattiin helmikuussa kesän loppuun saakka avoinna oleva näyttely Savesta ja savella. Polttamaton savi perinteisessä suomalaisessa ja erityisesti satakuntalaisessa rakentamisessa. Näyttelyyn liittyen Toivon pihapiirissä järjestetään 1. kesäkuuta SAVIPÄIVÄ, jossa saa tietoa paitsi savirakentamisen historiasta, myös saven käytöstä nykyrakentamisessa. Savipäivä järjestetään yhteistyössä Porin ympäristöviraston Satahima – kohti hiilineutraalia Satakuntaa –hankkeen ja Prizztechin Biotaloudesta innovaatioita kestävään kehitykseen –hankkeen kanssa.

Savi on nykyään melko tuntematon rakennusmateriaali, vaikka sitä on käytetty rakentamiseen Suomessa suurin piirtein aina. Jo esihistoriallisella ajalla oksia, tikkuja, riukuja tms. on muurattu saven kanssa tuulenpitäviksi seiniksi. Hirsirunkoisten rakennusten yleistymisen myötä savea alettiin käyttää hirsiseinien tiivistykseen ja sittemmin myös rappaukseen. Viimeistään 1800-luvun alkupuolella alettiin saven avulla muurata rakennuksia pölkyistä, vanhoista hirrenpätkistä yms. Sahateollisuuden kehittyessä alettiin seiniä muurata tiiliseinän tapaan myös lankunpätkistä. Porissa lankunpätkistä on muurattu myös talon ja uunin perustuksia.  Rakennuksia on Suomessa tehty myös kokonaan savesta. Satakunnassa näistä massiivisavirakennuksista tunnetuin on Leineperin ruukin savipakari, joka on tehty ennen 1800-luvun puoliväliä. Uusimmat niistä on rakennettu jälleenrakennuskaudella.

 

SAVIPÄIVÄ

keskiviikkona 1.6.2016 klo 10.00, Toivon piha
Vapaa pääsy

OHJELMA

klo 10 – 12       Savityönäytöksiä: savirappausta, olkipaali- ja pölkkysavirakentamista, yms.

klo 11                Näyttelyopastus savinäyttelyyn

klo 13                Luento Teuvo Ranki: Savirakentamisen historiaa

klo 14 – 16       Savityönäytöksiä: savirappausta, olkipaali- ja pölkkysavirakentamista, yms.

klo 15                Näyttelyopastus savinäyttelyyn

klo 16                 Luento Teuvo Ranki: Kokemuksia savirakentamisesta

 

Tapahtumat:

Lasten kesäkeskiviikot I-III
8.6., 15.6. ja 22.6. kello 12-13.30 / vapaa pääsy
Ohjattu lastenkierros näyttelyissä. Alle kouluikäiset yhdessä vanhemman seurassa. Yhteistyössä Porin taidemuseo ja Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto.

keskiviikkona 8.6. maksuton yleisöopastus taidemuseon näyttelyihin klo 18 ja vapaa pääsy taidemuseoon klo 18-20

perjantaina 10.6. Fluxus ny –näyttelyn avajaiset kello 14-16
Avajaisia vietetään performanssimatinean puitteissa.

Näyttelyt:

EGGERT PÉTURSSON: FLOORA
Halli, 12.02. – 28.08.2016
Islantilaisen Eggert Péturssonin maalaukset näyttävät kaukaa katsoen abstrakteilta väripinnoilta. Lähempää tarkasteltuna paljastuu yksityiskohtaisella tarkkuudella kuvattu kukkien maailma.

ITÄ-AASIAN VIDEOIKKUNA: KAUPUNGISTUMISEN HEIJASTUMIA
Siipi, 12.02. – 28.08.2016
Kuraattori: Minna Valjakka
Taiteilijat: AI Weiwei, Chim?Pom, HAM Yang Ah, HAYAKAWA Yumiko, HUNG Keung, KATO Tsubasa, MAN Phoebe, MIYANAGA Akira, Okin Collective, WU Mali
Räjähdysmäisen nopean kaupungistumisen vaikutukset ovat muokanneet visuaalisia taiteita merkittävästi Itä-Aasiassa. Kaupungistumista seuranneiden elinpiirin ja elämäntavan muutosten myötä syntyneet ilmiöt ovat inspiroineet taiteilijoita tuottamaan uusia tulkintoja ja näkemyksiä kaupungistumisesta, kaupungeista ja niiden tulevaisuudesta.

FLUXUS NY
Projektihuone ja MEDIApiste, 10.06.-28.08.2016
Hullutteleva, leikkisä ja yhteiskunnallisesti pureva! Fluxus pyrki purkamaan keinotekoiset rajat elämän ja taiteen väliltä ja sytyttämään uutta kulttuurista, sosiaalista ja poliittista vallankumouksellista toimintaa.  Taiteilija Henry Merimaa asettaa Porin taidemuseon Fluxus-kokoelman teokset vuoropuheluun alkuvaiheen NYTE-tekojen kanssa. Fluxus on ny koettavissa taide-esineinä, tekoina, konsepteina ja performanssivideointeina kuvaputkinäytöillä.

Vappu Rossi: Avioliitto (2015)
Rappu, 10.06.-28.08.2016
Videoteos, loop 12’13, äänetön. Kehystetyssä kaksoismuotokuvassa pariskunta muuttuu hitaasti toisikseen – ja takaisin. Muutos on asteittaista, äkkikatsomalta lähes huomaamatonta.

KUKKARYÖPPY
PEDAseinä, Café Muusa, 24.05.-04.09.
Lasten ja aikuisten tekemät kolmiulotteiset kukkaset kasvavat seinästä villinä ja vapaina. Yhteistyössä Porin taidemuseo & Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto.

Nämäkin pojat ovat saaneet avustusta suomalaisilta. Kuva: Lähetysapu ry.

Lähetysapu ry toimittaa edelleen avustustavaraa Baltian maihin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Avustustavaraa tarvitaan lisää. Näin kesällä onkin hyvä mahdollisuus käydä läpi vaate-, kenkä- ja muuta käyttötavaravarastoa. Miksi veisit käyttökelpoisen tavaran kaatopaikalle, kun joku vielä sitä käyttäisi. Lämmin kesäaika menee pian ohi, tulee syksy sateineen ja pakkaset, siksi myöskin lämpimät talvivaatteet ovat tervetulleita.

Lähetysapu jatkaa edelleen 30-vuotisen toiminnan johtoajatuksella: ”Antaessaan saa, kadottaessaan löytää…” Emme köyhdy jakaessamme omastamme kärsiville ja puutteessa oleville. Avustuskohteina ovat lastenkodit, vanhainkodit, vähävaraiset lapsiperheet ja katulapset.

Kaikenlaista tavaraa tarvitaan, vaatetta ja kenkiä vauvasta vaariin, liina- ja vuodevaatetta, astioita, huonekaluja. Tavaran tulee olla ehyttä ja puhdasta. Myöskin kuivaa ruokatavaraa tarvitaan.

Avustustavaraa otetaan vastaan Pomarkussa, Lähetystorilla (Vanhatie 32). Tiedustelut puh. 02-541 1811 tai 02-541 1111. Tarvittaessa tavara mahdollisuuksien mukaan voidaan noutaa.

Vuosien saatossa on voitu nähdä miten suurta iloa toimitettu apu on tuottanut. Siispä, annetaan jälleen hyvän kiertää. Näin se kasvaa ja leviää, mistä lahjan antajakin tulee osalliseksi

Lähes miljoona suomalaista muuttaa vuosittain maan sisällä. Suomesta on muutettu runsaasti ulkomaille paremman elämän toivossa. Suomi on alueellisen ja ammatillisen liikkuvuuden kärkimaita maailmassa.

Näistä näkökulmista lähtee performanssiryhmä ”Perhosmarssi” tekemään esitystään lauantaina 4. kesäkuuta Porin rautatieasemalla. Esitys alkaa klo 13.30 asemalla ja myös sinne saapuvassa junassa.

Ryhmän jäsenet kuvaavat omalta kokemuspohjaltaan suomalaista rakennemuutosta ja muuttoliikettä. Esillä on tyypillisiä tarinoita suomalaisista muutosten myllerryksessä. Muuttoon liittyy aina voimakkaita tunteita, toivoa, innostusta jännitystä, haikeutta ja pelkoakin. Muuton kokemiseen vaikuttaa suuresti, onko se vapaa-ehtoista vai pakotettua? Joka tapauksessa muutto jättää aina jäljet ihmisiin. Näitä asioita tarkastellaan esityksessä.

Esityksestä kootaan myös ääni- ja kuvatallenteita. Esityksen palasia tuodaan Poriginal- galleriaan, jossa avautuu Taiken esitystaiteelle omistettu näyttely samana päivänä. Osia performanssista on siis koettavissa tässä näyttelyssä vielä 28.6. saakka.

Tervetuloa mukaan suomalaisten muuttoihin ja muutoksiin.

Rakennuskulttuuritalo Toivo löytyy Porin 5. osasta kaupungin ydinkeskustan tuntumasta. (Kuva Kari Kuisti)

Rakennuskulttuuritalo Toivossa Porissa avattiin helmikuussa kesän loppuun saakka avoinna oleva näyttely Savesta ja savella. Polttamaton savi perinteisessä suomalaisessa ja erityisesti satakuntalaisessa rakentamisessa. Näyttelyyn liittyen Toivon pihapiirissä järjestetään keskiviikkona 1. kesäkuuta kello 10 alkaen SAVIPÄIVÄ, jossa saa tietoa paitsi savirakentamisen historiasta, myös saven käytöstä nykyrakentamisessa.

Savipäivä järjestetään yhteistyössä Porin ympäristöviraston Satahima – kohti hiilineutraalia Satakuntaa –hankkeen ja Prizztechin Biotaloudesta innovaatioita kestävään kehitykseen –hankkeen kanssa.

Savi on nykyään melko tuntematon rakennusmateriaali, vaikka sitä on käytetty rakentamiseen Suomessa suurin piirtein aina. Jo esihistoriallisella ajalla oksia, tikkuja, riukuja tai muuta sellaista on muurattu saven kanssa tuulenpitäviksi seiniksi.

savipaivaHirsirunkoisten rakennusten yleistymisen myötä savea alettiin käyttää hirsiseinien tiivistykseen ja sittemmin myös rappaukseen. Viimeistään 1800-luvun alkupuolella alettiin saven avulla muurata rakennuksia pölkyistä, vanhoista hirrenpätkistä ja muusta sellaisesta.

Sahateollisuuden kehittyessä alettiin seiniä muurata tiiliseinän tapaan myös lankunpätkistä. Porissa lankunpätkistä on muurattu myös talon ja uunin perustuksia.

Rakennuksia on Suomessa tehty myös kokonaan savesta. Satakunnassa näistä massiivisavirakennuksista tunnetuin on Leineperin ruukin savipakari, joka on tehty ennen 1800-luvun puoliväliä. Uusimmat niistä on rakennettu jälleenrakennuskaudella.