Koko ympäristöhallintoa uhkaa alasajo

Lainvalmistelun viime metreillä mukaan hivutetut muutokset uhkaavat vakavasti suomalaista luontoa ja sen virkistykäyttöä. Kuva Kari Kuisti.

Helsingin Sanomien (3.3.2016) mukaan maa- ja metsätalousvaliokunta on esittänyt metsähallituslakiin muutoksia, jotka romuttaisivat Metsähallituksen luontopalvelujen lisäksi koko ympäristöministeriön aseman suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Lakiesitys voisi johtaa siihen, että ympäristöministeriön vastuulla nyt olevat miljoonien hehtaarien ja miljardien arvoiset  luonnonsuojelu- ja erämaa-alueet siirtyisivät tosiasiallisesti maa- ja metsätalousministeriön vastuulle ja Metsähallituksen hallituksen ja pääjohtajan ohjaukseen, Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson sanoo.

Muutokset tekisivät ympäristöministeriöstä mitättömän tynkäministeriö ja heikentäisivät Suomen kansallispuistoja ja virkistysalueita vaalivan Metsähallituksen luontopalveluiden asemaa.

– Voidaan kysyä, miksi. Kenen tavoitteena on ympäristöministeriön ajaminen alas? Karlsson kysyy.

HS:n mukaan luontopalveluiden nykyisin hoitamat lakisääteiset tehtävät siirtyisivät Metsähallituksen yhtenäisen johtamisjärjestelmän alle. Niitä ei siis enää valvoisi ympäristöministeriö, vaan Metsähallituksen hallitus, jonka nimittää maa- ja metsätalousministeriö.

– Luontopalveluiden rahoitus siirtyisi ilmeisesti valtaosin pois ympäristöministeriöstä, Karlsson päättelee.

Uuden lain mukaan luonnonsuojelualueilla ei ole ”lähtökohtaisesti” tuottovaatimusta.

– Niille voidaan kuitenkin asettaa tuottovaatimus aiemmasta poiketen. Mistä muualta luonnonsuojelualueella voidaan saada tuottoa kuin luonnon virkistyskäytöstä, esimerkiksi tupien tai tulipaikkojen käytöstä? Karlsson ihmettelee.

Vaikka Metsähallituksen yhtiöittämistä perustellaan hallituksen esityksessä EU:n vaatimuksilla kilpailuneutraliteetista, niin EU:n kilpailuasioista vastaava komissaari Margrethe Vestagerin mukaan EU ei vaadi erityistä yhtiömuotoa. Vasemmistoliitto on tehnyt tänään asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

– Pitäkää yhtiöittämisenne, mutta älkää romuttako koko ympäristöhallintoa, Karlsson vetoaa kansanedustajiin.