Porin kaupungin henkilöstö kovilla
Vasemmistoliiton Porin kunnallisjärjestö järjesti viime torstaina kaupungintalolla keskustelutilaisuuden. Tilaisuuden avanneen Tapio Furuholmin mukaan tämänkaltaisilla tilaisuuksilla on tarkoitus lisätä tiedon kulkua sekä valtuustoryhmältä aktiiveille että aktiiveilta valtuustoryhmälle.
Furuholmin mukaan kaupungin investoinnit ovat hälyttävän alhaisia. Kaupungin taloudessa harjoitettu kuripolitiikka näkyy vuosi vuodelta selvemmin esimerkiksi koulu- ja päiväkotirakennusten kunnostamistarpeessa.
Porin kaupungin henkilöstön asemasta kuultiin kolmen pääluottamusmiehen toimesta. Paikalla olivat Henna Tuomikoski, Merja Salonen ja Anne Granroth.
Henna Tuomikoski toi esiin perusturvan henkilöstön näkökulmaa. Hänen mukaansa henkilöstön tulevaisuuden asema on mietityttänyt. Valtakunnan tason politiikka on myös aiheuttanut suuttumusta. Kaiken kaikkiaan Tuomikoski näkee tilanteen sekavana perusturvan henkilöstölle.
– Sote-uudistus tulee, vaikka hieman myöhässä täällä olemmekin. Lisäksi on vielä kaupungin säätötavoitteet. Luottamusmiehen näkökulmasta tarkasteltuna ei tulevaisuudessa näy ruusuisia päiviä, hän toteaa.
Merja Salosen tausta on yläkoulun kielten opettajana. Meno on kouluissakin hurjaa. Opettajakunta on väsynyt ja tämä näkyy työilmapiirissä. Kun koulujen lakkautuksista on selvitty, uudet säästöt painavat päälle.
– Seurauksena on tietenkin, että ryhmäkoot kasvavat entisestään. Mikäli Kallelan koulusta luovutaan, on sieltä tulossa erityishuomiota tarvitsevia oppilaita yleisopetukseen. Satsataanko heidän erityistarpeisiin resursseja? Salonen kysyy.
Jokainen kolmikosta korosti työhyvinvoinnin tärkeyttä, siihen panostaminen maksaisi itsensä takaisin monin verroin. Nyt alansa ammattilaiset joutuvat työskentelemään olosuhteissa, joissa he eivät pääse toteuttamaan ammattitaitoansa täysissä määrin.
– Palveluliikelaitoksella mitoitukset kasvavat. Laitoshuoltajia vaaditaan tekemään yhä enemmän työtä samassa ajassa. Tähän päälle vielä säästöjen seurauksena olevat sijaisuuskiellot ja se ettei eläköityneiden tilalle oteta uusia. Lisäksi varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen suureneminen huolestuttaa niin henkilöstön kuin lastenkin kannalta, JHL:n pääluottamusmies Granroth toteaa.
Salosen mukaan työntekijät tuntevat kulkevansa eurolappu otsassa. Kuulluksi tuleminen on entistä vaikeampaa, kun kaikki muuttuu vain säästö- ja leikkaustavoitteiksi.
Teksti: Joni Kalliomäki