Vanhuspalvelulakia romutetaan olan takaa

Martti Korhonen on huolissaan hallituksen leikkauslinjan vaikutuksista.
Martti Korhonen on huolissaan hallituksen leikkauslinjan vaikutuksista.

Vanhuspalvelulakia ei saa säästöjen nimissä enää heikentää, painottaa Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja  Martti Korhonen.

– Vanhusten on saatava vanhuspalvelulain alunperin takaama turva ja hoito, sanoi Korhonen keskiviikkona puhuessaan Lieksan Seudun Eläkeläiset ry:n 50-vuotisjuhlassa.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli helmikuun puolivälissä toimenpideohjelmaa kuntien tehtäväreformiksi.  Taustalla on hallitusohjelmassa asetettu miljardin euron säästötavoite kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimiseksi. Hallitus markkinoi asiaansa normitalkoina ja turhan byrokratian purkamisena.

– Musertavaa on, että hallituksen tehtäväreformi paljastuu huonosti valmistelluksi paketiksi, joka lähinnä kurittaa vanhuksia ja vammaisia. Heidän palveluistaan leikataan jälleen. Nyt lähes sata miljoonaa euroa, Korhonen sanoi.

Toimenpideohjelmassa on listattu mm. vanhuspalvelulain mukaisten tehtävien keventäminen, jolla tavoitellaan runsaan 35 miljoonan säästöjä sekä vammaislainsäädännön kokonaisuudistus, jonka tavoitteena on 61 miljoonan euron säästö.

– Säästö vanhusten ja vammaisten palveluista ei ole sen enempää oikeudenmukaista kuin kestävääkään politiikkaa, Korhonen sanoi.

Hän huomautti, että tuskin mitään lakia on romutettu samalla vauhdilla kuin vasta vajaat kolme vuotta voimassa  ollutta vanhuspalvelulakia.

– Vanhuspalvelulain aikaansaaminen oli  eläkeläisjärjestöjen ja suomalaisen vanhustyön voitto.  Heinäkuussa 2013 voimaan saatuun lakiin on kuitenkin tehty jo useampi tarkistus, ja jokainen niistä on leikannut lain myönteisiä vaikutuksia.

Korhonen viittasi pitkäaikaisen hoidon kriteereiden heikentämiseen niin, että niiden perusteista poistettiin oikeus arvokkaaseen elämään sekä hoitajamitoituksen alentamiseen.

– Eläkeläisjärjestönä kritisoimme aikanaan jo sitäkin, että vanhusneuvostot siirrettiin vanhuspalvelulaista kuntalain piiriin.

Korhonen painotti, että tulevan sote-uudistuksen yhteydessä on vanhusten äänen kuuluminen taattava vanhusneuvostojärjestelmää kehittämällä.