24. helmikuuta 2017

Jos kesäkaljoittelu, mökkimaistelu ja terassitissuttelu tuntuu lähteneen lapasesta, tässä yksi syy lisää painaa jarrua: runsas alkoholinkäyttö nostaa verenpainetta ja altistaa aivoverenkiertohäiriöille (AVH).

– Kohonnut verenpaine aiheuttaa valtaosan aivoverenvuodoista ja on tärkeä aivoinfarktien riskitekijä, kertoo professori Jussi Huttunen.

Verenpainetta nostavia tekijöitä on liuta ylipainosta suolaan ja stressiin. Viinan osuutta suomalaiseen verenpainetautiepidemiaan ei aina välitetä muistaa. Suolaa moni osaa jo varoa, mutta harvempi tietää, että verenpaineen kohoamista voi hillitä vähemmällä lasinkallistelulla. Aivoliiton Yksi elämä- terveystalkoiden verenpainekyselyssä vain kahdeksan prosenttia vastaajista mainitsi alkoholin vähentämisen paineen alentamiskeinoksi.

Todellisuudessa suomalaisten kova jano ja humalajuomiskulttuuri ovat mitätöineet tuloksia, joita on saatu aikaan muun muassa juuri suolarintamalla.

– Ellei alkoholin kulutus olisi lisääntynyt niin voimakkaasti kuin se viime vuosikymmeninä lisääntyi, kohonneen verenpaineen aiheuttamia sairauksia olisi paljon vähemmän, Huttunen sanoo.

Alkoholin kulutus on Suomessa kääntynyt huippuvuosista laskuun. Silti kokonaiskulutus oli viime vuonna lähes 11 litraa (10,8) sataprosenttista alkoholia jokaista yli 15-vuotiasta kohden.

Paine nousee, rytmit sekoavat

Alkoholi lähettää verenpaineen vuoristoradalle, jossa paine ensi laskee ja sitten nousee.  Kova humala nostaa verenpainetta voimakkaasti ja lisää varsinkin aivoverenvuodon vaaraa. Samoin kasvavat riskit saada sydämen rytmihäiriö tai sydäninfarkti.

Humalaa seuraava krapula on sekin kova koitos päälle ja pumpulle. Krapulaisen kokemat ylimääräiset tykyttelyt voivat olla oire krapulaflimmeristä, joka on sydämen eteisvärinäkohtaus. Siitä voi pahimmillaan seurata aivoinfarkti. Aivoinfarktin aiheuttaa aivosuonen tukkiva hyytymä, veritulppa.

– Krapulassa ihmisellä on myös nestehukka, joka lisää veritulppariskiä, huomauttaa Aivoliiton ylilääkäri ja Turun yliopistollisen keskussairaalan neurologian professori Risto O. Roine. Roineen mukaan Suomessa ei ole tutkittu, miten kostea lomakausi vaikuttaa AVH-sairastuvuuteen.

– Sen uskaltaa sanoa, että lisääntynyt juominen kyllä näkyy päivystysolosuhteissa, Roine kertoo.

Liialle on rajat

Kova kertakänni on aina riski aivoille, mutta erityisessä vaaravyöhykkeessä on jatkuvasti runsaasti juovien korvaamaton kovalevy.  Heitä väestössä on arviolta 400 -500 000. Mies pääsee riskijuojaksi 192 alkoholigrammalla viikossa, naisen riskiraja on 120 grammassa. Ravintola-annoksiksi muutettuna ne merkitsevät miehillä 16 annosta ja naisilla kymmentä alkoholiannosta viikossa.

Alkoholin kohtuukäytön rajana sekä Huttunen että Roine pitävät lasia, enintään kahta päivässä. Tarkkaa harkintaa juomamäärissä on kuitenkin syytä käyttää, jos tietää olevansa taipuvainen verenpaineen kohoamiseen. Jos paineet vaativat jo lääkitystä, kannattaa pitää mielessä, että lääke ja alkoholi yhdessä voivat laskea verenpainetta liikaa.

TNS Gallupin Yksi elämä -terveystalkoille tekemässä verenpainekyselyssä kysyttiin tuhannelta suomalaiselta heidän käsityksiään verenpaineesta. Kyselyn tulokset julkistetaan laajemmin syksyllä. Yksi elämä -terveystalkoiden rahoittaja on RAY.

Tietolaatikko:
Näin vähennät:

Laske annokset. Lataa puhelimeen laskuri osoitteessa http://www.taitolaji.fi/lataa-ottomitta.
Tai laske alkoholin kalorit http://www.laskurini.fi/terveys/alkoholilaskuri.
Pidä lomallakin nollapäiviä, eli ei yhtään drinkkiä.
Vaihda alkoholittomaan, mutta älä pelkkään vissyyn.  Alkonkin valikoimissa on runsaasti alkoholittomia vaihtoehtoja.
Tee enemmän mukavia asioita, joihin alkoholi ei liity.

 

(Kuva: Lassila-Tikanoja/lasinkierrätys)

Pyöräilyllä on vankka suosio niin Satakunnassa kuin muuallakin Lounais-Suomessa. (Kuva Kari Kuisti)

Haastepyöräilyyn osallistui tänä vuonna 30 kuntaa Satakunnasta ja Varsinais-Suomesta. Mukaan lähteneiden kuntien asukkaat pyöräilivät vapun ja juhannuksen välillä yhteensä huikeat 2 158 870 kilometriä eli kirjauksia tehtiin 215 887. Pyöräilijät merkitsivät pyöräilysuorituksensa teiden varsilla merkatuissa laatikoissa oleviin kirjausvihkoihin tai nettikirjauksen kautta kuntien omiin listoihin.

– Määrä on ollut taas loistava. Se osoittaa, että ihmiset ovat innostuneita pyöräilemään ja osallistumaan Haastepyöräilyyn koko alueellamme, toteaa LiikUn terveysliikunnan kehittäjä Juha Koskelo.

Haastepyöräily on Lounais-Suomen alueella vuosittain vapusta juhannukseen järjestettävä perinteikäs kampanja, jonka tavoitteena on innostaa ihmisiä pyöräilemään sekä lisätä päivittäistä työmatka- ja harrastepyöräilyä sekä koululaispyöräilyä. Kampanja on joka vuosi saanut liikkeelle valtavan määrän pyöräilijöitä koko alueella.

Halukkaat kunnat jatkavat kampanjaa myös elokuun loppuun asti. Pääteemana vuonna 2016 oli perhepyöräily.

– Pyöräily on mukava koko perheen harrastus ja kätevä, terveellinen ja saastuttamaton tapa liikkua paikasta toiseen. Pyöräily on laji, joka sopii jokaiselle vauvasta vaariin ja sitä voidaan harrastaa yhdessä eri-ikäisten perheenjäsenten kanssa, Koskelo kertoo.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä LiikUn sekä kampanjaan osallistuvien kuntien liikuntatoimien kanssa. LiikU ja kunnat arpovat kaikkien pyöräilijöiden kesken palkintoja, joista ilmoitetaan voittajille erikseen.

Kalastukseen liittyvistä maksuista ja rajoituksista löytyy tarkemmat tiedot osoitteesta: www.ahven.net. (Kuva Kari Kuisti)

Uusi yhden kortin kalastonhoitomaksu helpottaa erityisesti matkailua, sillä nyt voivat kalastusta harjoittavat matkailijat jatkossa kalastaa yhdellä virvelillä ja uistimella koko maan normivesissä eli lammissa, järvissä ja merellä.

Erityisesti rantamökkejä vuokraaville kalastusta harjoittaville asiakkaille – niin kotimaisille kuin venäläisillekin – tämä on toivottu uudistus. Näin toivotaan saatavan uusia kalastuskortin lunastajia. Kalastuskortin tuotolla rahoitetaan koko kalatalouskenttää, omistajakorvaukset osakaskunnille, kalatalousalueiden toimintaa, järjestötyö ja kalastuksen valvonta mukaan luettuna.

– Uudenlaisia kalastonhoitomaksuja on lunastettu alkuvuonna 30.4.2016 mennessä 68 000 kappaletta. Myyntimäärä on laskettua alempi, johtuen muun muassa siitä, että eläkeläiset yli 64-vuotiaat kalastajat vapautettiin maksusta, sanoo toiminnanjohtaja Markku Myllylä Kalatalouden Keskusliitosta.

Hänen mukaansa uudessa 2016 kalastuslaissa on paljon hyviä asioita mukana, mutta jäi siihen vielä korjattavaakin. Jotta laki saadaan toimimaan kentällä, tarvitaan yhteistyötä niin kalatalousviranomaisten kuin neuvonnankin välillä. Kalastuslain jalkauttaminen osakaskuntiin vie aikaa useita työntäyteisiä vuosia.

– Hyviä puolia uudessa kalastuslaissa on mm. se, että punalihaisille istutuskaloille on tulossa vuodesta 2017 alkaen merkintäpakko eli pakollinen eväleikkaus. Näin voidaan erottaa villit luonnonkalat istutetuista kaloista. Kalastajat voivat jatkossa erottaa villit lohet, taimenet, nieriät ja tarvittaessa vapauttaa ne pyydyksistä. Tämä antaa ammattikalastukselle uusia mahdollisuuksia mm. merilohen kalastuksessa henkilökohtaisten lohikiintiöiden kautta.

Myllylän mielestä huonoja puolia uudessa kalastuslaissa on vesienomistajille määrätty 8 verkon enimmäismäärä, vaikka yksiköitä olisikin riittävästi suurempaankin verkkomäärään. Nyt laki määrää, että 8 verkon maksimimäärä on pyyntikunta- tai venekohtainen. Myöskään ELY-keskuksille annettu oikeus myöntää ammattikalastuslupia – vaikkakin eräin reunaehdoin – ei ole aikaansaanut kätten taputuksia kentällä.

 

Suomen Luontokeskus Haltia talvisessa maisemassa.

Kesäkuussa 2012 avattiin Espoossa, Nuuksion kansallispuistossa Suomen Luontokeskus Haltia. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vihki paikan. Vihkiäispuheessaan Niinistö kiitteli luontokeskusta siitä, miten se esittelee hienolla tavalla Suomen luontoa, rikkautta ja sen monimuotoisuutta. Samalla kun tutustumme luontoon, niin toivottavasti entistä useampi suomalainen löytää luonnon ja innostuu siellä liikkumisesta entistä enemmän.

Rakentaminen

Haltian suunnitteli arkkitehti Rainer Mahlamäki. Rakennus itsessään on todellinen nähtävyys. Haltia on ensimmäinen kokonaan puusta rakennettu julkinen rakennus. Puuelementit valmistettiin Stora Enson Itävallan tehtaalla. Lämpöeristeet elementteihin liitettiin Pälkäneellä, josta ne toimitettiin Nuuksioon. Rakennuksen valmistuminen kesti ainoastaan 1,5 vuotta. Luontokeskus Haltian toiminnasta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut, kuten myös kaikista Suomen 39 kansallispuistosta eri puolilla Suomea, etelästä pohjoiseen.

Mitä Haltia tarjoaa?

Haltian päänäyttelyssä maamme tunnetuimmat luontokuvaajat johdattavat kävijän suomalaisiin maisemiin Saaristomeren kautta tunturi-Lappiin.

Nelimetrinen Sotkanmuna koko komeudessaan.
Nelimetrinen Sotkanmuna koko komeudessaan.

Näyttelyn keskiosan täyttää valtava Sotkanmuna, jonka sisällä on taiteilija Osmo Rauhalan videoteos. Sotkanmunan rakenne on kuin suuri palapeli, jonka jokainen pala on erilainen. Sotkanmuna kohoaa mahtavana Rauhalan vaatimaan neljään metriin. Sotkanmunan kuori on valmistettu Effex-liimapuupalkeista, jotka tehdään suomalaisesta männystä Stora Enson Honkalahden tehtaalla.

Viherkehä-näyttely tutustuttaa kävijän pääkaupunkiseudun luontokohteisiin. Karhunpesässä voi kuulla ja nähdä talviunta nukkuvan karhun. Paikka on varmasti perheen pienimmille mielenkiintoinen nähtävyys. Haltia tarjoaa ympäristöineen kävijälle mitä monipuolisemman paikan koko perheen yhteiseksi luontokohteeksi.

Kävijöitä riittää

Kun Haltia vuonna 2012 avattiin, kävijämäärät ovat olleet joka vuosi reilusti yli 100 000 per vuosi. Viime vuonna kävijämäärä oli runsaat 128 000. Haltia on paikka, johon kannattaa tutustua.

Jouko Valo, teksti ja kuvat

Yrttien kasvatus on helppoa, kampanjoivat Martat. Yrtit viihtyvät ruukuissa ja laatikoissa valoisalla ikkunalaudalla, parvekkeella ja puutarhassa sekä kukkapenkissä ja kasvimaalla. Tuoreet yrtit sopivat kaikenlaisiin ruokiin ja antavat uusia makuelämyksiä.minttuja_lavakauluksessa.80x80

Yrttitarha ruukkuyrteistä

Kun yrttien kasvatus aloitetaan kaupasta ostetuilla ruukkuyrteillä, antavat Martat hyödyllisen vinkkilistan, joka auttaa onnistumaan:

  • Osta tuoreita, äskettäin kauppaan tulleita ruukkuyrttejä.
  • Kastele juuripaakku ja suihkuttele lehtiä. Käytä isoimmat lehdet salaattiin ja jätä muutamia pieniä lehtiä kasvamaan. Leikkaa muovinen ruukku suikaleiksi ja irrota varovasti juuripaakusta. Leikkaa katkenneet juuret ja poista kaikki huonokuntoiset lehdet.
  • Istuta taimet hiekkapitoiseen multaan. Jos käytät lasittamattomia saviruukkuja, liota niitä vedessä, jotta ruukku ei ime kosteutta mullasta. Laita ruukun pohjalle pieniä kiviä tai ruukun palasia salaojaksi. Pidä juuripaakku mahdollisimman ehjänä ja tiivistä multa juuripaakun ympäriltä. Kastele.
  • Laita ruukku valoisalle ikkunalaudalle, mutta suojaa suoralta auringonpaahteelta. Kastele säännöllisesti. Juurtuminen nopeutuu, jos laitat kasvin päälle 1-2 viikoksi hupun rei’itetystä läpinäkyvästä muovipussista.
  • Kun yrtit ovat juurtuneet, paina multaan hidasliukoisia lannoitepuikkoja tai sekoita kasteluveteen lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan.
  • salvia.280x0Samalla ohjeella saat satoa myös ruukkusalaatista ja sinappikaalista (rucola).

Asiakkaiden palaute on huomioitu uuden äitiyspakkauksen sisältöä suunniteltaessa. Tänä vuonna pakkauksessa on ensimmäistä kertaa mukana unilelu.

Äitiyspakkauksen sisältö kootaan ja kilpailutetaan vuosittain. Tuotteita valitessaan valitsijaraati kuuntelee tarkoin perheiden toiveita. Perinteikkään äitiyspakkauksen sisältö kehittyy ja vastaa lapsiperheiden tarpeisiin ja toiveisiin vielä lähes 80 vuotta ensimmäisen pakkauksen käyttöönoton jälkeenkin. Uudessa pakkauksessa on yhteensä 56 tuotetta.

Asiakkaiden toiveiden pohjalta pakkaukseen on otettu tänä vuonna entistä enemmän käytännöllisiä puolipotkuhousuja potkupukujen rinnalle. Valitsijaraati tarttui myös asiakkailta tulleeseen toiveeseen unilelusta. Tänä vuonna pakkauksessa on ensimmäistä kertaa pehmeä unipupu, jonka etupuolella on Kela-Kerttu-brodeeraus. Vaikka asiakkaiden toiveet vaihtelevat ajan mukana, tietyt suosikit säilyttävät paikkansa.

– Toppahaalari ja makuupussi ovat palautteen perusteella vuodesta toiseen asiakkaiden suosikkituotteita. Myös viime vuoden uutuudet kuumemittari ja kuolahuivi ovat saaneet paljon positiivista palautetta ja ovat siksi edelleen mukana pakkauksessa, kertoo etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Uutta pakkausta aletaan jakaa myöhemmin keväällä, kun edellinen pakkaus on jaettu loppuun. Pakkauksen vaihtumisajankohta vaihtelee hieman vuosittain, sillä se riippuu äitiysavustushakemusten määrästä. Kela jakaa vuosittain noin 60 000 äitiysavustusta, joista pakkauksena 40 000.

Uudistuneilla kela.fi-sivuilla voi tutustua tuotteiden ja kuosien yksityiskohtiin

Uuden pakkauksen julkistamisen yhteydessä otetaan käyttöön myös täysin uusitut äitiyspakkauksen verkkosivut. Sivuilla pääsee mm. zoomaamaan tuotteen yksityiskohtiin samoin kuin verkkokaupoissa. Tämän vuoden äitiyspakkauksessa on runsaasti hauskoja ja värikkäitä kuoseja, ja näitä pääsee nyt tarkastelemaan lähietäisyydeltä.  Lisäksi esimerkiksi vaatteiden kiinnitysmekanismeihin on helppo tutustua zoomaus-toiminnon avulla. Tuotesivuilla kerrotaan jokaisen tuotteen koko ja valmistusmateriaali.

Suosikkituotteistaan voi myös kertoa lähipiirilleen sosiaalisessa mediassa. Yksittäisen tuotteen voi jakaa kela.fi-sivuilta Facebookiin ja Twitteriin. Lisäksi tuotekuvia voi tallentaa omiin kokoelmiinsa Pinterestiin, jolloin äitiyspakkauksen vaatteiden ympärille voi helposti rakentaa erilaisia asukokonaisuuksia.