Kokoomuksen Nato-kiima

Juhani Oksanen

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat haluavat profiloitua kovan linjan päättäjiksi. Kaikki kolme ehdokasta ovat tilaisuuksissaan esittäneet Suomen liittämistä Natoon ilman kansanäänestystä.
Nämä lausunnot antavat esimakua siitä päätöksenteko tavasta, jota Kokoomus valtaan päästessään tulisi toteuttamaan. Kavahtakaa kansalaiset, vielä voimme vaikuttaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja ehdokkaat Stubb, Orpo ja Lepomäki ovat kuin yhdestä suusta viemässä Suomea nopeassa tahdissa Nato jäsenyyteen. Lieköhän keskinäinen kisailu jo sillä tasolla, ettei kukaan kolmesta puheenjohtaja ehdokkaasta halua erottautua tässäkään kysymyksessä. Siitäkin huolimatta, että myös kokoomuksen sisällä on henkilöitä, jotka suhtautuvat suurella varauksella Natojäsenyyden väitettyihin hyötyihin. Muistelen lukeneeni jostain, että merkittävä määrä kokoomuksen äänestäjistä, katsoo, ettei Suomen turvallisuus parane liittoutumalla.

Oman mausteensa puheenjohtaja ehdokkaiden hämmentämään Nato soppaan tuo Tasavallan presidentti,
Sauli Niinistö. Niinistö korostaa, viitaten perustuslakiin, että tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa. Virallinen Suomi, myös presidentti Niinistö, pitävät kansanäänestystä ainoana oikeana tapana edetä tässä asiassa, jos liittymisasia joskus tuodaan poliittiselle agendalle.

Mietin, miksi kokoomus tässäkin asiassa ajaa ”kaksilla rattailla”. Onko syynä se, että halutaan hämätä kansalaisia siitä tosiasiasta, että kokoomus on tällä hetkellä varsin kahtiajakautunut puolue. Vai onko kysymys siitä, että halutaan nostaa Nato kortti esille siksi, että voidaan vaieta Suomen todellisista tämän hetken ongelmista, kuten suurtyöttömyydestä ja hyvinvointivaltion alasajosta. Muutama vuosi sitten vaaleissa, työväenpuolueeksi itseään kutsunut kokoomus, on ainakin viimeistään nyt paljastanut lopullisesti korttinsa. Kansan enemmistön tahdosta ei piitata, jos valtaa voidaan käyttää.

Tämä kova linja on toteutunut jo nyt, istuvan porvarihallituksen työskentelyssä. Valtionvarain ministeri Stubb on ilmaissut asian niin, että nyt tehdään Suomen kokoomuslaisinta politiikkaa. Tämän linjan tuloksista saamme kuulla tiedotusvälineissä joka ikinen päivä. Näyttääkin siltä, että muu hallitus on kokoomuksen panttivankina ja kokoomus käyttää tilannetta härskisti hyväkseen.

Hyvänä esimerkkinä on valmisteltu SoTe -malli, kaikkine yksityistämisvaatimuksineen. Viime hallituskaudella SoTe -asiaa valmisteli parlamentaarinen työryhmä, jossa kaikki eduskuntapuolueet olivat mukana. Tulos oli varsin lähellä hyväksymistä, mutta tuloksen kariutti kokoomuksen vaatimus toimintojen yksityistämisestä. Tässäkin, niin kuin monessa muussa asiassa kansan kokonaisetu ei ratkaise päätösten sisältöä. Raha asetetaan aina yleisen edun edelle, jos nykysuuntaus saa jatkua.

Juhani Oksanen
Kokemäki