Vammaisten edunvalvontatyö vaatii uusia toimijoita

Kokoushuone täyttyi jälleen aktiivisista jäsenistä.

Porin sairaus- ja tapaturmainvalidit on toiminut runsaat viisi vuosikymmentä vammaisten asiaa esillä pitäen. Edunvalvontaa, vertaistukea ja virkistystä toteuttava yhdistys jatkaa tärkeäksi koettua paikallistason työtä. Yhdistyksen toiminnan lähtökohta, syrjäytymisen ehkäiseminen ja vammaisten etujen valvonta, ei ole kadonnut mihinkään. Päin vastoin. Tämä päivänä vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja pientä eläkettä saavien etujen heikennykset pakottavat toiminnan tehostamiseen.

Yhdistyksen uudeksi vetäjäksi valitun Sirkka Lindroos johdolla ja pienellä hallituksen uusinnalla syrjäytymisen ehkäisyä ja vammaisasiaa pyritään pitämään esillä ja puuttumaan havaittuihin epäkohtiin.
Maan hallituksen tekemisistä ja vähävaraisia kurittavista teoista, tosiasioista, ei saa vaieta.

– Jos emme nyt reagoi, viedään meiltä housutkin jalasta, totesi Lennart Laitinen viitatessaan muun muassa hallituksen suunnittelemaan invalidivähennyksen poistoon.

– Tämä tietäisi tulojen heikennystä jopa parilla sadalla eurolla. Se on suuri raha.

Hallituksen toimia seurattava tarkasti

Liiton puheenjohtaja Antti Holopainen puhumassa, vasemmalla yhdistyksen puheenjohtajuuden jättänyt Kirsti Marmela ja oikealla uusi puheenjohtaja Sirkka Lindroos.

Liiton tervehdyksen vuosikokoukselle toi puheenjohtaja Antti Holopainen. Hän totesi, että hallituksen toimia seuratessa tulee liiton edunvalvontatyössäkin olla tarkkana. Esimerkiksi nyt tehty toimeentuloasioiden siirto Kelan hoidettavaksi, ei ole edennyt täysin suunnitellusti. Ruuhkia on syntynyt, eikä seitsemän vuorokauden käsittelyaikaa ole pystytty kunnissa toteuttamaan. Tämä on tietänyt monia hankaluuksia tukia hakeneiden elämään. Myös lääkkeiden omavastuiden korottamiset ja maksut alkuvuodesta ovat monille ongelmallisia. Rahat eivät riitä. Mietitään, että syödäkö vai hankkia lääkkeet.

Liiton johdossa tapahtunut sukupolvenvaihdos tuonee uutta niin liiton kuin järjestökentänkin aktivointiin.  Varttunut jäsenistö tarvitsee uusia sitoutuneita jäseniä yhteisöllisyyden lisäämiseksi.

– Porissa aktiivisesti koko vuoden toimiva järjestö luo hyvät olosuhteet yhteisöllisyyden lisäämiseen. Nuorennus ei ole pahitteeksi Porissakaan.

– Tärkeintä on jatkuvuus ja ”yhteishengen” luominen. Tämä on tärkeä kysymys myös liiton tulevaisuuden kannalta, totesi Holopainen.

Terveyskeskusmaksut poistettava!

Kunnallisvaalit on tulossa. Liiton jo kauan esittämä teema terveyskeskusmaksujen poistamiseksi ei ole vanhentunut. Esimerkkinä Holopainen mainitsi Helsingin, joka ei maksuja peri, monet kunnat kylläkin. Tämänkaltaista väestöryhmien syrjintää asuinpaikan mukaan ei saa sallia.

– Terveyspalvelujen yhtiöittäminen tarkoittaa vallan siirtämistä vaaleilla valituilta yksityisille firmoille liikesalaisuuksien piiriin. Julkisuus ja läpinäkyvyys häviää. Jos tämä tulee vuonna 2019 voimaan, niin mitenkähän kilpailussa mahtanee käydä, kyseli Holopainen.

– Kunnallinen järjestelmä ajetaan alas ja yksityinen sektori vie voiton.
 Äänestäjien onkin oltava tarkkoja, ketkä ajavat mitäkin asiaa. On saatava kaikki kynnelle kykenevät äänestämään kunnallisten palvelujen säilyttämisen puolesta. On saatava torjuttua kaikenlaiset hulluudet, joita tehdään säästöjen varjolla, Antti Holopainen korosti.

Epäkohdat julki

Yhteiskunnalliset epäkohdat paikallistasolla on tuotava julki. On iso ongelma, kun lakeja sovelletaan eri tavoin kunnissa. Liiton monet kurssit antavat tietoa laeista ja niiden soveltamisista. Lainsäädännön valmistelut tehdään usein huonosti ja niiden vaikutukset ihmisten arkeen tulevat kuin ”nurkan takaa”.

Edunvalvonnassa tarvittaisiin juridista lainvalmisteluprosessia. Tämä on kaikkia vammaisjärjestöjä koskeva asia. Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto on edunvalvonnan saralla ollut tiennäyttäjänä. Liiton asiantuntemusta on arvostettu ja lausuntoja huomioitu.

Keskustelussa nousikin esiin, että Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto on lukemattomien vammaisjärjestöjen joukosta lähes ainoa, joka todella ajaa vammaisten asiaa.
 Liiton kurssitarjonnan piiriin tuleekin saada uusia toimijoita jakamaan tietoa paikallistasolla.

Liiton julkaisema lehti Uusi Invalidi on tärkeä vuorovaikutuskanava. Tämän lisäksi tulee olla mukana sosiaalisessa mediassa, on näyttävä. Se on tätä päivää.


Porin sairaus- ja tapaturmainvalidit ry:n hallitus

Yhdistyksen puheenjohtajaksi vuosikokous valitsi Sirkka Lindroosin. Muut hallituksen jäsenet ovat Anna-Liisa Pahkuri, Rauno Huhmarniemi, Tuija Siltanen, Eila Martti, Terttu Elomaa, Elise Seittonen sekä varajäsenet Pirkko Sirpola ja Lennart Laitinen.

Yhdistyksen toimintakalenterit julkaistaan Uusi Invalidi -lehdessä sekä netissä www.sivutie.net.

Terttu Elomaa, teksti ja kuvat