Vaihtelua valtuustoon

SataVanun ehdokkaat vasemmalta lukien: Lassi Savolainen, Elias Lehti, Jelena Kiilholma ja Jonna Jylhäsaari.

Satakunnan Vasemmistonuoret ehdokkaineen järjestivät maanantaina alkuillasta kunnallisvaalikampanjastartin. Puistotalon toimistolla olivat tavattavissa kaikki neljä Porissa ehdolla olevaa vanua. Vain Raumalla ehdolla oleva Riku Manninen oli joukosta poissa.

Kuntalaisia kuunneltava

Satakunnan Vasemmistonuorten puheenjohtaja Elias Lehti, 20, on ensimmäistä kertaa ehdolla. Hän on toiminut SataVanun puheenjohtajana vuoden päivät. Hommassaan puheenjohtajana politiikan teon lainalaisuudet ovat tulleet tutuiksi ja siksi olikin luonnollista lähteä kuntavaaleihin ehdokkaaksi. Kunnallispolitiikan toimivuuden kannalta tärkeänä Elias näkee päättäjien ja kunnan asukkaiden välisen luottamuksen ja keskusteluyhteyden.

– Suorempi demokratia olisi keskeistä. Kuntalaisia olisi kuunneltava muutenkin kuin vain vaalien alla ääntenkalastelumielessä. Suoraan demokratian tähtäävien kokeilujen aloittaminen kuntatasolta olisi luonnollista.

Samaa mieltä on 18-vuotias Lassi Savolainen. Hänen mukaansa kuntalaisista erityisesti nuorten ääni pääsee huonosti kuuluviin, tai ainakaan sitä ei huomioida. Ajatellaan nuorten olevan vakavastiotettavia sitten tulevaisuudessa, kun ovat kasvaneet aikuisiksi. Kokemusta muun muassa Suomen Lukiolaisten Liitosta ja Porin nuorisovaltuustosta omaava Savolainen tietää nuorten poliittisen kyvykkyyden todellisen tolan.

Vasemmistonuorten kymmenkohtainen kuntavaalikampanja ajaa demokraattisempaa, tasa-arvoisempaa, ekologisempaa ja vahvempaa kuntaa.

– Otetaan esimerkiksi säästöt ja lomautukset, nuorten ääntä voidaan kuulla. Voidaan pyytää mielipidettä, näkemystä tai lausuntoa asiasta, mutta mitään todellista vaikutusta niillä ei päätöksiin ole. Porissa nuorten kuunteleminen on todella huonossa jamassa.

Nuorten hyvinvoinnissa ennaltaehkäisyllä on suuri rooli. Ilman omaa ääntään nuorten asiat voivat jäädä helposti pimentoon.

– Jokaisen nuoren harrastusmahdollisuuksien näkökulmasta on tosi tärkeää, että kaupungista löytyy ilmaisia harjoittelu- ja liikuntapaikkoja, toteaa 23-vuotias perheenäiti Jonna Jylhäsaari. Ilmaiset harjoittelupaikat ovat mielekäs ja taloudellinen keino ennaltaehkäistä monenlaisia ongelmia.

– Oli kyseessä sitten kaukalot, koriskentät tai skedepuistot, ne mahdollistavat jokaiselle nuorelle mahdollisuuden harrastaa, liikkua ja tehdä jotakin mielekästä. Nuoret ovat kunnan tulevaisuus monessakin mielessä.

Työttömyys on myös nuoria laajalti koskettava asia. Monenmoista ”takuuta” on yritetty toteuttaa, mutta poliittinen tahto oikeiden keinojen käyttämiseen on ollut olematonta. Lähihoitajaopiskelija Jelena Kiilholman, 23, ajoi politiikkaan suuttumus mm. kuntouttavan työtoiminnan väärinkäyttöjä kohtaan. Niistä hän aikookin puhua kampanjansa aikana. Pahimmillaan työtoiminnassa on ollut kyse lain rikkomista, kun työttömyystilastoja on kaunisteltu kuntouttavan työtoiminnan varjolla.

– Työttömät, jotka ovat työkykyisiä joutuvat 9 euroa päivässä -duuneihin. Tässä hukataan suuri määrä työkykyisten ihmisten resursseja. Kun on kerran päätetty, ettei julkinen valta saa toteuttaa todellisia työllistämistoimenpiteitä, siinä on muka pysyttävä.

 Nuoret eivät pelkästään tulevaisuuden toivoja

Lopuksi ehdokasnelikko palaa vielä nuoriin kuntalaisiin ja siihen millaisiksi heidät helposti mielletään. Nuoret ovat toimijoita jo nyt, heidän aikansa on nyt. Satakunnan Vasemmistonuorten Porin ehdokkaat puhuvat kunnallispolitiikan uusien naamojen puolesta. Vaikka ikä sinänsä suuntaan tai toiseen ei ole tae järkevistä poliittisista näkemyksistä, ikähaitaria muokkaava vaihtelu ei olisi pahitteeksi Porinkaan valtuustossa.

-Ei valtuutetun tarvitse olla keski-ikäinen tai yli ollakseen uskottava ja osaava päättäjä.

Ehdokkaat ovat tavattavissa Porin Vasemmistoliiton vaalikojuilla ja omissa tempauksissaan. Lisäksi SataVanu järjestää puolueiden nuorista ehdokkaista koostuvan vaalipaneelin 28.3.