Harjavallan vastaanottokeskus pilottina suurten visioiden digitaalisessa verkostossa

Harjavallan vastaanottokeskuksessa on käynnistynyt digitalisaation pilottihanke, jonka tavoitteena on kasvaa ja monistua kaikki turvapaikanhakijat ja vastaanottokeskukset tavoittavaksi digitaaliseksi verkostoksi, digivokeiksi. Hyvin pelkistetysti digitalisaation tavoitteet liittyvät turvapaikanhakijoiden osaamisen hyödyntämiseen heidän kotoutumisensa ja työllistämisensä edistämisessä.

Vastaanottokeskusten tietoverkossa asukkaiden toivotaan löytävän keinoja kohentaa edellytyksiään kohdata epävarma tulevaisuutensa; sosiaalisten verkostojen laajentaminen, tiedon hankkiminen, etäopetus, työnhaku, talousneuvonta ja -suunnittelu, nettiterapia, maahanmuuttajataustainen kotoutumisen valmentaja tai kotimaassa asuvat läheiset Skype-yhteyden päässä… Lista on loputon.

Hanke on edennyt siihen vaiheeseen, että kuuden asukkaan muodostama digiklubi pystyttää Harjavallan vastaanottokeskukseen omaa tietoliikenneverkkoa. Käytössään heillä on kuusi Punaisen Ristin hankkimaa käytettyä kannettavaa tietokonetta sekä digialan asiantuntijan ja henkilökunnan tuki. Klubilaiset asentavat itse koneisiin ohjelmistot suojauksineen kaikkineen ja vieläpä niin, että läppärit palvelevat kaikkia keskuksen asukkaiden edustamia kieliryhmiä. Kun toimiva kokonaisuus on pistetty pystyyn, alkaa verkon mahdollisuuksien tunnetuksi tekeminen muille vokin asukkaille niin, että alkuperäiset digiklubilaiset toimivat tietokonetilan ohjaajina ja valvojina.

Kun pilottihanke on todettu toimivaksi, alkaa sen lanseeraaminen muihin vastaanottokeskuksiin, jotka samalla liittyvät yhteiseen tietoverkkoon. Digitaalinen yhteys mahdollistaa vastaanottokeskusten välisen tietojenvaihdon ja yhteisten tilaisuuksien tai esitysten järjestämisen asukkaiden omalla kielellä.

Lisäksi ajatus turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien itsensä internetiin luomasta ”Kotowikistä” (kotoutumisen tietosanakirja) on etenemässä teoiksi. Laurea-ammattikorkeakoulun monikulttuurisuuskurssin opiskelijat tekevät parhaillaan Kotowikin kahta prototyyppiä. Multimediamuotoon rakennetusta Kotowikistä asukkaat voisivat kuulla tai lukea omalla kielellään esityksiä turvapaikanhakijoita koskettavista asioista.