Panimoiden pääluottamusmiehet: Kotimaiset työpaikat turvattava alkoholilain uudistuksessa

Neljän suurimman suomalaisen panimon työntekijöitä edustavat pääluottamusmiehet vetoavat Juha Sipilän hallitukseen ja kansanedustajiin, että panimoalan kotimaiset työpaikat turvataan parhaillaan tekeillä olevassa alkoholilainsäädännön uudistuksessa höllentämällä alkoholimainonnan tiukkoja rajoituksia sekä laskemalla alkoholiverotusta matkustajatuonnin suitsimiseksi.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n jäseniä Sinebrychoffin, Hartwallin, Olvin ja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panimoissa edustavat pääluottamusmiehet esittävät, että alkoholimainonnan lainsäädäntöä kohtuullistetaan palauttamalla laki sellaiseksi kuin se oli ennen viime vuoden alusta voimaan tulleita muutoksia.

Mietojen alkoholijuomien mainonta yleisillä paikoilla, myös esimerkiksi jakeluautojen kyljissä, on ollut kiellettyä vuoden 2015 alusta alkaen. Lisäksi alkoholin mainonta on kiellettyä televisiossa ja radiossa kello 7-22 välisenä aikana sekä arpajaisten ja kilpailujen muodossa.

– Kotimaisia tuotemerkkejä ei saa asettaa lainsäädännöllä ulkomaisia huonompaan asemaan. Kotimaisten ja ulkomaisten tuotemerkkien kilpailumahdollisuudet eivät ole tasapuoliset, kun niiden käytössä ei nyt ole samaa keinovalikoimaa. Ulkomaiset tuotemerkit näkyvät suomalaisille kuluttajille vahvasti esimerkiksi erilaisten kansainvälisten urheilu-, kulttuuri- ja muiden vapaa-ajan tapahtumien kautta, pääluottamusmiehet muistuttavat.
Suomen korkean alkoholiverotuksen takia valtaviin litramääriin kasvanut, erityisesti Suomen ja Viron välinen, alkoholin matkustajatuonti on uhka panimoalan kotimaisille työpaikoille. Panimot työllistävät Suomessa suoraan noin 1700 ihmistä, mutta koko tuotantoketju pellolta pöytään antaa toimeentulon lähes 26 000 ihmiselle.

– Suomella ei ole varaa menettää näitä työpaikkoja ja verotuloja. Matkustajien tuomista juomista vain kolmannes on Suomessa valmistettua, joten myös Suomen kansantaloudelle tärkeät veroeurot jäävät nyt saamatta, pääluottamusmiehet toteavat.

SEL ja panimoiden pääluottamusmiehet esittävät, että oluen, siiderin ja lonkeron verotusta lasketaan Suomessa maltillisesti sellaiselle tasolle, jolla yksityinen matkustajatuonti muuttuu vähemmän kannattavaksi, mutta alkoholin kokonaiskulutus ei kasva.
– Alkoholihaitat ovat totta kai vakava ongelma, mutta olut on kohtuullisesti nautittuna myös terveellistä. Me olemme ylpeitä alastamme ja siitä, että saamme olla mukana valmistamassa suomalaista elintarviketta. Myös virvoitusjuomien ja kivennäisvesien valmisteverotuksesta on luovuttava, se lisäisi kotimaista kysyntää, pääluottamusmiehet korostavat.

Panimoiden pääluottamusmiehet eivät kannata myöskään keskioluen myynnin siirtämistä Alkoon.
– Keskioluen myynnin siirto Alkoon ei vähentäisi alkoholista yksilölle tai yhteiskunnalle aiheutuvia haittoja. Alkoholin kokonaiskulutusta se saattaisi laskea, mutta väkevien alkoholijuomien kulutus todennäköisesti kasvaisi. Siirto olisi myös kova isku monille pienille lähikaupoille, ja se tulisi todennäköisesti lisäämään myös matkustajatuontia ulkomailta, mikä on keskiolutta vahvempaa A-olutta, pääluottamusmiehet painottavat.