Sanataidetta kehiin

Karoliina Suoniemi ja Emma Puikkonen ovat perehtyneet kouluttajina sanataiteen käytäntöihin.

Sanataidekentällä työskenteleville sekä sanataiteesta innostuneille opettajille, kirjastoalan työntekijöille ja kaikille asiasta kiinnostuneille järjestyi tasokasta koulutusta Porissa. Innostavien kouluttajien ja merkittävien tietojen ääreen kerääntyi jo toistamiseen täysi salillinen opinnälkäisiä.

Seminaarin järjesti Taiteen Edistämiskeskus/Pori yhdessä Porin kaupunginkirjasto – Satakunnan maakuntakirjaston kanssa. Osallistujia riitti pääkirjaston luentotilaan joka puolelta maakuntaa.

Päävastuullisina suunnittelijoina ja kouluttajina toimivat läänintaiteilija Karoliina Suoniemi ja kirjalija, sanataideopettaja, luovanilmaisunohjaaja Emma Puikkonen. Käytännön koulutustyön ohella heillä on meneillään kirjaprojekti, jossa mietitään sanataiteen olemusta. Puikkosen äiti jo oli mukana perustamassa ensimmäisiä sanataidekouluja Suomeen 1990-luvulla.

Seminaarissa ei istuttu tietokoneen takana. Kuunneltiin, keskusteltiin, liikuttiin ja kierreltiin tehtävien perässä. Osallistujat nähtiin jopa ylhäällä kirjaston hyllyjen välissä valepukuisina varomassa mustapukuisia agentteja.

Valokuvien avulla kirjoitettiin tarinoita ja kirjastosta napattiin silkoilla silmillä näkyjä, jotka sanallistettiin. Taidot, tiedot ja tehtävät on mahdollista myöhemmin siirtää sanataiteen käyttöön esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa tai seniorisanataiteena vanhainkodeissa.

Sanataide ei ole vain samankielisille tai samantasoisille.  Turun Sanataideyhdistyksen sanataideopettajat Salla Tuukkanen ja Marina Mgvdeladze kertoivat kokemuksistaan monikielisen sanataiteen projektissa. Soveltava sanataide, kuten läänintaiteilijallamme ottaa huomioon rajoitteet. Mahdollisuuksia on. Emma Puikkonen valotti mielikuvituksen matkaajia seikkaillen kirjoittamiseen. Outi Lähteenlahti meni juurille ja mietti mitä sanataide on sekä vinkkasi helppoja konsteja ”saniksen” käyttöönottoon.

Pia Krutsin jakoi vinkkejä tamperelaisen Sanataideyhdistys Yöstäjän kiertävistä sanataidetyöpajoista.

– Sanataide on luovaa, kielellistä ilmaisua ja osa arkipäivää kirjojen, tarinoiden ja median kautta. Sanataiteen harrastaminen tukee kielen ja mielikuvituksen kehittymistä sekä tekstin ymmärtämisen ja tuottamisen taitoa, määritti Krutsin yöstäjätyyliin.

Ei muuta kuin sanakalaan, onnen onkijat!

Teksti ja kuva Kristiina Suutari