Mikä kolumni?

Kolumnin kirjoittajalle on iskeä innostava ja pinnistävä rimakauhu. Miten kirjoittaa, mistä kirjoittaa, missä kirjoittaa, miksi kirjoittaa ja mitä siitä seuraa.

Turha on kuitenkin pohtia yhtään kysymystä näistä lähtökohdista, sillä ”Viiden m:n sääntö”, hiukan mukailtu sekin, koski joskus uutista. Se oli sitä aikaa, kun lehtien uutisjutuissa oli alussa, no, aluke, ingressi.

Turha on pohtia myöskään käsitettä ”kolumni”, sillä senhän merkityksen voi kätevästi tarkistaa mistä vain. Pääsee muistelemaan vanhoja ja uusia kirjallisuustieteen opetuksia, saa katsoa synonyymin netistä tai voi turvautua sanakirjaan. Mutta mihin sanakirjaan turvautua?

Suomen kielen sanakirja listaa sanalle ”kolumni” kaksi merkitystä: 1. Kolumnistin kirjoittama artikkeli sanoma- tai aikakauslehdessä, 2. sarake. Sarake-merkityksen sanakirja huolehtii harvinaiseksi. Ja jatkaa: Kolumnisti on ajankohtaisista aiheista omalle palstalleen säännöllisesti kirjoittava henkilö.

Gummeruksen Suuri sivistyssanakirja on suomen kielen sanakirjan kanssa samoilla linjoilla, mutta asettaa sanansa vähän toisin. Siinä ”kolumni” on 1. kirjan tai lehden palsta, 2. kolumnistin palsta ja 3. tilikirjan tai lomakkeen sarake. Kolumnisti taas on kirjoittaja, joka käsittelee ajankohtaisia aiheita omalla palstallaan sanoma- tai aikakauslehdessä.

Minulla olisi tarkoitus kirjoittaa kolumneja taiteesta, kulttuurista, sosiaalisen alueesta, yhteisöistä ja yhteiskunnasta. Laaja alue, tiedetään. Koska kaikkeen liittyy ja kuuluu kieli, puhuttu ja kirjoitettu, ei kielen merkityksiä voi sivuuttaa, olla ajankohtaistamatta.

Jos latinistina tyytyy siihen, että sanan ”kolumni” alkuperä on kielen sanassa columen (harja, pääty, huippu; pylväs, tuki), niin ollaan taas lähtökohdissa. Kirjoitus on lehdessä sarake- eli pylväsmuodossa ja käsittelee ajankohtaista aihetta, lehden linjoilla.

Ajankohtaisuus-käsitteen näkökulma laajenee subjektiivisesta objektiiviseen. Joten ensi kerralla mennään jo muualle, pylväästä pitkään.

Onko ajatusten ja ajankohtaisuuksien aina ah, niin kuluva kestopäällyste viitoitettu, kuten voisi kuvitella, teatteriin? Columna sen kertokoon.

Kristiina Suutari
Pori