Sopu sijaa antaa?

Tänään maanantai-aamulla kokoontunut SAK päätti aloittaa jälleen kerran neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta. Pakkolakien korvaamisen lisäksi puheenjohtaja Lylyn mukaan tavoitteena on estää sekä määräaikaisissa työsuhteissa olevia että työehtosopimuksia koskevat heikennykset. EK:n aloitteesta neuvottelut lähtevät viidennen kerran käyntiin. Voiko tästä päätellä, että työantajien leirissä suhteellisuudentaju on saanut enemmän sijaa?

Suomen talouden tilasta on lietsottu kriisitunnelmia kuukausikaupalla. Näkyvyyttä on saanut tietyt talouspoliittiset mielipiteet. Tämä synkkyyden viljely on tuottanut tulosta, mikäli Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) kysely yhtään antaa osviittaa. Kyselyn tulosten mukaan kaksi kolmasosaa vastaajista uskoo suomalaisten elävän turvattomammassa maailmassa seuraavan viiden vuoden kuluttua. Kyseessä on synkin arvio kyselyn historiassa.

Turvattomuuden tunnetta ei tietenkään lisää pelkästään taloustilanne, mutta se on yksi iso tekijä MTS:n kyselyn mukaan. Kyselyssä paljon viitattu kansainvälinen terrorismikin sikiää osaltaan taloudellista ja yhteiskunnallisesta osattomuudesta. Vanhan sananlaskun henkeä mukaillen: tekemättömät kädet kyllä keksivät jotain tekemistä.

Sekä Suomen että Euroopan tasolla elämme aikaa, jossa on monen eri tason ongelmia. Useat näistä ongelmista lomittuvat toisiinsa. On talouspoliittista yksisilmäisyyttä, työttömyyttä, pakolaistilannetta, pyrkimystä työntekijöiden oikeuksien kaventamiseen, hyvinvointivaltion purkamista.

Ottaessamme laajemman perspektiivin, viides yritys sopia työmarkkinajärjestöjen kesken näyttäytyy toisenlaisessa valossa. Se on yritys päästä sopimukseen aikana, jolloin jakolinjat tuntuvat syventyvän. Vaikka yksittäiset kysymykset varmasti hiertävätkin, neuvottelujen soisi luonnistuvan. Varmaa on, että työntekijäpuoli ei lähde uuteen yritykseen häviämään. Viime viikot ovat antaneet ymmärtää, että tiukan paikan tullen löytyy joukkojen voimaa ja tahtoa.

 

Joni Kalliomäki